Toch (nog) geen beursgenoteerde bitcoinfondsen: koers cryptomunt maakt bokkensprong na nepbericht van beurswaakhond

De koers van de bitcoin heeft gisteren even forse bokkensprongen gemaakt na een vals bericht op X van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. In het bericht leek de SEC de goedkeuring te geven voor beursgenoteerde bitcoinfondsen, zogenoemde bitcoin ETF's. Maar al snel volgde een correctie.

"De SEC geeft goedkeuring aan #Bitcoin ETF's voor notering op alle geregistreerde nationale effectenbeurzen", zo las het bericht van de X-account van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (kortweg SEC), dat de beurzen controleert. In geen tijd schoot de koers van de bitcoin 1,5 procent de hoogte in.

Voor velen klinkt dat als Chinees, maar fans van cryptomunten zitten al langer op het nieuws te wachten dat bitcoinfondsen op de beurs mogen worden verhandeld. In dat geval zouden beleggers fondsen kunnen kopen op de traditionele beurzen die meebewegen met de prijs van de bitcoin ("bitcoin exchange traded funds", kortweg bitcoin ETF's) en moeten ze die bitcoins dus niet kopen op een cryptobeurs zoals Coinbase of Binance. 

Dat nieuws zou dan weer kunnen betekenen dat de bitcoin plots veel toegankelijker wordt voor beleggers en dus op zijn minst even de waarde ervan kan verhogen. Dat verklaart natuurlijk die plotse opstoot van de bitcoinkoers.

Dan toch niet

Maar een dikke 10 minuten later liet SEC-voorzitter Gary Gensler weten dat de X-account van de beurswaakhond "gecompromitteerd" was en dat een "ongeautoriseerde tweet" was geplaatst. De goedkeuring van ETF's komt er dus (nog) niet. Prompt zakte de bitcoinkoers 3,4 procent. 

De Amerikaanse beurswaakhond is altijd een koele minnaar geweest van die zogenoemde bitcoin ETF's, omdat ze naar eigen zeggen veel grilliger zijn dan traditionele beursproducten en ze niet dezelfde bescherming aan beleggers kunnen bieden. Maar een Amerikaanse rechter heeft de SEC vorig jaar verplicht om een toelating op zijn minst te onderzoeken. In de aanloop naar de neptweet deden al geruchten de ronde dat de SEC deze week een goedkeuring zou geven voor beursgenoteerde bitcoinfondsen.

Geen tweestapsverificatie

Waar de valse post op X vandaan kwam, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens de SEC was die niet geplaatst door het personeel van de beurswaakhond. In een bericht van het beveiligingsteam van X wordt gesuggereerd dat er geen echte hack was, maar wel dat een "ongeïdentificeerd individu" de controle had gekregen over een telefoonnummer dat met de SEC-account gelinkt was. 

X meldt ook droogjes dat de SEC-account geen gebruik maakte van tweestapsverificatie, een extra beveiliging bovenop de traditionele gebruiksnaam-wachtwoord-login, wat heel wat ICT-experten met de ogen doet rollen. "Wij moedigen al onze gebruikers aan om deze extra beveiligingslaag aan te zetten."

Meest gelezen