België feliciteert Tshisekedi met nieuwe ambtstermijn, ondanks “onregelmatigheden” bij verkiezingen Congo

© AP

België heeft het Congolese staatshoofd Félix Tshisekedi dinsdagavond gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Tshisekedi werd bij de verkiezingen van 20 en 21 december herkozen als president.

Bron: BELGA

De Congolese kiescommissie Céni had tien dagen geleden al bekendgemaakt dat Tshisekedi, volgens gedeeltelijke resultaten, meer dan 73 procent van de stemmen heeft gehaald. Het Grondwettelijk Hof heeft die overwinning dinsdag bevestigd, nadat een klacht van een tegenkandidaat werd verworpen.

In een mededeling op X toont de FOD Buitenlandse Zaken zich positief over “het democratische elan waarvan de bevolking tijdens deze verkiezingen eens te meer blijk heeft gegeven, ondanks de moeilijkheden, met name de talrijke logistieke en operationele problemen en de gemelde onregelmatigheden”.

(Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De mededeling verwijst impliciet naar de beslissing van de kiescommissie om de stemmen van 82 kandidaten, onder wie enkele politieke zwaargewichten, in bepaalde kiesdistricten te annuleren wegens fraude en corruptie. “We moedigen de onafhankelijke nationale kiescommissie aan om haar onderzoek voort te zetten en om maatregelen te nemen” tegen de mensen die verantwoordelijk waren voor de fraude, zo klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen