The Canadian Press/PA Images

Ozempic is zeker tot eind juni beperkt beschikbaar, diabetespatiënten hebben opnieuw alternatief met Rybelsus

Het diabetes-medicijn Ozempic is nog tot eind juni beperkt beschikbaar in ons land. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en is ons bevestigd. Ozempic werd ook volop gebruikt door mensen die willen afvallen. Maar door het tekort mogen nu alleen diabetespatiënten en mensen met zeer ernstig overgewicht het nog krijgen. 

Dat Ozempic tot juni beperkt beschikbaar is, komt niet onverwacht. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) had juni ook al in het uitgevaardigde Koninklijk Besluit vermeld. Dat besluit verbiedt Ozempic als vermageringsmiddel, behalve voor:

  • Mensen met zware obesitas, met een Body Mass Index (BMI) van 35 of meer.
  • Mensen met een BMI van 30 of meer, in combinatie met andere ernstige gewichtsgerelateerde aandoening. 

Ozempic wordt gebruikt bij patiënten met diabets type 2 om hun bloedsuikerspiegel te helpen reguleren. Vorig jaar bleek de vraag - wereldwijd - naar Ozempic te ontploffen, omdat het product patiëntvriendelijker is (je moet het minder frequent toedienen) én omdat het bij niet-diabetici ook als afslankmiddel werkt. De vraag was groter dan het aanbod en er dreigden tekorten.

Voor diabetespatiënten is er intussen ook een alternatief in pilvorm, genaamd Rybelsus. Daar was vorig jaar een tekort van, maar dat is weggewerkt. Voor mensen met overgewicht zijn er voorlopig geen alternatieven, zegt professor Endocrinologie Christophe De Block van het UZ Antwerpen.

Volgens De Block is het voor hen wachten op nieuwe producten op de markt, zoals Wegovy en Mounjaro. "Zodanig dat we wat spreiding en mogelijkheden hebben. Je hebt 15% obesitas in België, 7,5% mensen met type 2-diabetes. Zij dienen geholpen te worden. Dat is een nood, en een realiteit."

De Block verwacht dat de beperkte beschikbaarheid van Ozempic zelfs nog langer dan juni zal aanhouden.

Meest gelezen