James Arthur Photography

Groen en CD&V willen dat regering internationaal onderzoek vraagt over toestand in Gaza: "Lijkt steeds meer op genocide"

Groen en CD&V willen dat ons land vraagt om een onderzoek door het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag naar het risico op genocide door Israël in de Gazastrook. Groen-minister Petra De Sutter kondigt aan dat ze dat op tafel zal leggen binnen de regering. Vooruit-minister Gennez is dan weer bijzonder kritisch voor de Duitse houding in het Israëlisch-Palestijse conflict.

"België kan niet blijven toezien op wat er gebeurt in Gaza", stelt Groen-minister Petra De Sutter op Instagram. "Het lijkt steeds meer op genocide. En daarom wil ik dat ook ons land, net als Zuid-Afrika, naar het Internationaal Gerechtshof stapt."

Eind vorig jaar heeft Zuid-Afrika een zaak tegen Israël aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Het land beschuldigt de Israëlische regering van een genocide tegen het Palestijnse volk in Gaza.

Als het aan Groen ligt, doet onze regering iets vergelijkbaars. Volgens covoorzitter Nadia Naji en Kamerfractieleider Wouter De Vriendt zijn er voldoende redenen om een onderzoek naar het risico op genocide in Gaza op te starten. Zij noemen de mensenrechtensituatie in Gaza "meer dan dramatisch".

Ook "voorlopige maatregelen"

"Voedsel, medicijnen en andere levensmiddelen naar Gaza worden geblokkeerd, Palestijnen worden systematisch en doelgericht verdreven uit hun huizen en officials van het Israëlische regime verwijzen naar Palestijnen als 'menselijke dieren', kondigen 'de hel' aan en zeggen 'dat ze alles zullen elimineren'", aldus Naji en De Vriendt.

Los van een onderzoek bij het Internationaal Gerechtshof wil Groen ook dat het "zo snel mogelijk voorlopige maatregelen oplegt in afwachting van een definitieve uitspraak om verdere ernstige en onherstelbare schade en mensenleed te voorkomen", klinkt het. De partij wijst erop dat onder het Genocideverdrag elke verdragspartij een verplichting heeft om actie te ondernemen als er ook maar een risico op genocide bestaat.

Een voorlopige maatregel van het Internationaal Gerechtshof zou een heel belangrijk symbolisch signaal zijn

Chris Van de Wyngaert, voormalig rechter bij het Internationaal Gerechtshof

"Een voorlopige maatregel die Zuid-Afrika vraagt, is dat Israël met onmiddellijke ingang zijn militaire operatie stopt", legt Chris Van de Wyngaert uit in "De ochtend". Zij is voormalig rechter in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. "Men kan dan later nog ten gronde oordelen." 

Het Gerechtshof kan dat opleggen, al is de kans groot dat Israël die vraag naast zich neerlegt, zegt Van de Wyngaert. "Israël is dan wel geen partij bij het Internationaal Gerechtshof, maar het moreel gezag van die instelling is wel groot. Het zou een heel belangrijk symbolisch signaal zijn."

Ook CD&V is voor

In een reactie zegt ook CD&V voorstander te zijn van een onderzoek door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag naar het risico op genocide. De partij zal vragen dat dit nog deze week in de federale regering besproken wordt.

"Dit conflict is extreem beladen, het is dan ook heel belangrijk om te oordelen op basis van feiten", zegt Els Van Hoof, federaal parlementslid voor CD&V en voorzitter van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. "Het Internationaal Gerechtshof is als onafhankelijke instantie het best geplaatst om een onderzoek te doen naar het risico op genocide."

"De situatie in Gaza is niets minder dan schrijnend en ongelooflijk zorgwekkend. 23.000 Palestijnen zijn gedood door Israëlische aanvallen. Meer dan 85 procent van de Palestijnen in Gaza zijn op bevel van het Israëlische leger uit hun huizen verdreven en het ontzeggen aan een gevangen bevolking van hun basisbehoeften waaronder water, voedsel, medicijnen en brandstof, voldoet aan de criteria voor de misdaad van genocide", zegt Van Hoof nog.

"Hoge bewijslast"

Een genocide betekent dat een staat de bedoeling heeft om een deel van een bepaalde bevolking uit te roeien, legt Van de Wyngaert uit. "Dan heb je een heel hoge bewijslast. Maar Zuid-Afrika heeft dat in zijn klacht heel duidelijk gemotiveerd: als je kijkt naar wat er de laatste tijd al gezegd is door kabinetsleden van Netanyahu, dan gaat dat enorm ver."

"Aan de andere kant: de leuze aan Palestijnse kant 'From the river to the sea' wordt aan Israëlische kant geïnterpreteerd als een oproep tot genocide. Dus men kan zich voorstellen dat, wanneer dat in het Gerechtshof wordt besproken, Israël met dat argument naar voren zal komen. Volgende week zijn daarover al hoorzittingen in Den Haag."

Gennez hard over Duitse houding

Net vandaag waarschuwt ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) in een interview in het weekblad Knack voor etnische zuivering in Gaza. Ze haalt met name uit naar de houding van Duitsland binnen de EU in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Duitsland duldt nauwelijks kritiek op Israël. 

"Ik heb Duitsland altijd bewonderd omdat het in staat was het eigen oorlogsverleden in de ogen te kijken. Daardoor lag het mee aan de basis van het Europese project. Het valt dan moeilijk te vatten dat datzelfde Duitsland zich zo voor de kar laat spannen van deze Israëlische regering, die een schaamteloos kolonisatiebeleid voert" aldus Gennez. 

Er dringt zich volgens Gennez een cruciale vraag op aan de Duitsers: "Duitse vrienden: gaan jullie echt twee keer aan de verkeerde kant van de geschiedenis staan? Gaan we blijven toekijken als er een etnische zuivering zou plaatsvinden? Dat was toch 'nie wieder'? Ik hoop dus dat de Duitsers diep in het eigen hart willen kijken, zonder last van hun eigen historische trauma's. Een trauma moet je altijd proberen te overstijgen, hoe moeilijk ook."

Meest gelezen