Sarah Ransome (links) en Elizabeth Stein, vermeende slachtoffers van Jeffrey Epstein.

CHECK - Wat klopt er van het verhaal over "sekstapes" van Bill Clinton en prins Andrew dat opduikt in de "Epstein-files"?

De voorbije week zijn duizenden pagina's documenten vrijgegeven over de Amerikaanse veroordeelde seksdelinquent Jeffrey Epstein. Heel wat media brachten het verhaal dat in deze "Epstein-files" zou staan dat er sekstapes zijn gemaakt van onder andere Bill Clinton en de Britse prins Andrew. Het gaat echter om beweringen van een getuige die achteraf vertelde dat ze de sekstapes verzonnen had.

In het kort 

Al weken zijn de "Epstein-files" trending op sociale media. Het gaat om documenten uit een rechtszaak die Virginia Giuffre, een slachtoffer van de veroordeelde seksdelinquent Epstein, in 2005 aanspande tegen Ghislaine Maxwell. Maxwell was een vertrouwelinge van Epstein, die voor hem minderjarige meisjes en jonge vrouwen ronselde. Verschillende media schrijven dat uit die recent vrijgegeven gerechtsdocumenten zou blijken dat Jeffrey Epstein "sekstapes" zou hebben gemaakt van onder andere Bill Clinton en de Britse prins Andrew. 

Maar? Het verhaal over de sekstapes is afkomstig uit e-mails van Sarah Ransome. Zij trad als getuige op in een rechtszaak tegen een vertrouwelinge van Epstein. Ransome vertelde later echter dat ze het bestaan van de tapes verzonnen heeft. Echt bewijs dat die video's ook bestaan is er dus (nog) niet. De e-mails komen wel degelijk uit de gerechtsdocumenten, maar maken geen deel uit van een klacht of een verklaring onder ede. Epstein werd in 2008 veroordeeld voor zedenfeiten.  

Heel wat sociale media, maar ook Vlaamse kranten publiceerden op maandag 8 januari artikels waarin staat dat Jeffrey Epstein “seksvideo’s” zou gemaakt hebben van de Britse prins Andrew (broer van koning Charles), Virgin-baas en miljardair Richard Branson en de voormalige president Bill Clinton.

Het verhaal vloeit voort uit de "Epstein-files": duizenden pagina's aan documenten over de Amerikaanse financier en veroordeelde seksdelinquent Jeffrey Epstein die de voorbije weken werden vrijgegeven. Epstein werd in 2008 al veroordeeld in een zedenzaak en werd in 2019 dood teruggevonden in zijn cel na een nieuwe arrestatie. Officiële rapporten bevestigden dat het ging om zelfdoding.

Wat klopt er precies van het verhaal over "sekstapes" van prominenten die door Epstein zouden zijn opgenomen?

Wat zijn de "Epstein-files"? 

De "Epstein-files" zijn documenten uit een rechtszaak die Virginia Giuffre, een slachtoffer van Epstein, in 2005 aanspande tegen Ghislaine Maxwell. Maxwell was een vertrouwelinge van Epstein, die voor hem minderjarige meisjes en jonge vrouwen ronselde. Ze werd daarvoor onlangs in een ander proces veroordeeld tot 20 jaar cel.

De Britse prins Andrew sloot in 2022 een schikking met Giuffre, die hem van seksueel misbruik beschuldigde, om een rechtszaak te vermijden. De prins houdt echter zijn onschuld staande.

Ook in de zaak tussen Giuffre en Maxwell kwam het niet tot een veroordeling: ze werd in 2017 in der minne geregeld waarbij Maxwell een schadevergoeding betaalde. De documenten uit deze zaak werden vervolgens verzegeld en in 2019 deels gecensureerd vrijgegeven. The Miami Herald, een krant uit Florida die zich al jaren buigt over de zaak-Epstein, heeft via de rechter de gehele vrijgave van alle bestanden verzocht en verkregen.

De "Epstein-files", zoals de documenten bekend staan, bevatten onder meer verhoren, verklaringen van getuigen, bewijsstukken en foto's. Vorige week al werden er zo'n honderden pagina's vrijgegeven. Op maandag 8 januari en woensdag 10 januari werden nog enkele tientallen nieuwe documenten online geplaatst. In de stukken duiken allerlei namen op van beroemdheden, politici en anderen die contacten hadden met Epstein. Over wat dat betekent, schreef VRT NWS eerder al dit artikel.

Waar komt het verhaal van de seksvideo's vandaan?

De bewering dat Epstein opnames had gemaakt van Bill Clinton, Richard Branson en de Britse prins Andrew die seksuele handelingen verrichten, is afkomstig uit e-mails die Sarah Ransome - die in de zaak van Giuffre tegen Maxwell getuigde over misbruik door Epstein - in 2016 uitwisselde met een journaliste van de Amerikaanse tabloid The New York Post.

Ransome beschreef daarin hoe een vriendin van haar seks had met Clinton, Branson en prins Andrew. Dat was gefilmd door Epstein, beweerde Ransome, en kopieën van die video's waren in het bezit van haarzelf en de bewuste vriendin. Die laatste zou later - zo schreef Ransome - bedreigd, geslagen en gedwongen zijn een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen door "geheime agenten", tegen de achtergrond van Hillary Clintons deelname aan de presidentsverkiezingen van 2008. 

In een interview met het Amerikaanse magazine The New Yorker in 2019 gaf Ransome echter toe dat ze het verhaal van de sekstapes had "verzonnen om de aandacht te vestigen op het gedrag van Epstein, en om hem te laten geloven dat ze ‘bewijs had dat naar buiten zou komen als hij mij kwaad zou doen'".

Op welke manier duikt het sekstape-verhaal dan nu op in de "Epstein-files"?

In de zaak van Giuffre tegen Maxwell trad Sarah Ransome op als getuige. Ze legde een gedetailleerde verklaring af waarbij ze ook ondervraagd werd door de advocaten van Maxwell. Verschillende documenten die aan bod kwamen in die verklaring, waaronder ook het mailverkeer met de journaliste van The New York Post, werden later opgevraagd als bewijsstukken.

In haar verklaring zegt Ransome niets over het bestaan van sekstapes. Omdat Ransome in haar getuigenis echter wel beweerde seks te hebben gehad met Alan Dershowitz, een van de advocaten van Epstein, raakte ook die als een tussenkomende partij betrokken bij de rechtszaak. Het recent vrijgegeven document waarop de mediaverhalen over de sekstapes gebaseerd zijn, is dan ook eigenlijk een brief van de advocaten van Dershowitz aan de rechter in de zaak.

Dershowitz' advocaten vragen in die brief dat, in het geval dat de verklaring van Ransome niet onder de verzegeling van de documenten zou vallen, ook de e-mails die Ransome uitwisselde met The New York Post geopenbaard zouden worden.

Ze eisten dat omwille van de ongeloofwaardige inhoud van het e-mailverkeer: "Uit de e-mails zal blijken dat de opruiende, schunnige en lasterlijke getuigenis van mevrouw Ransome over de interveniënt [Dershowitz, nvdr] en anderen vals is en dat de beklaagde niet geloofwaardig is", schreven de advocaten van Dershowitz.

Ze beschouwden de e-mails als een "noodzakelijk tegengif voor de onjuiste verklaringen van mevrouw Ransome" in haar verklaring voor de rechtbank en meenden dat ze "op fatale wijze haar getuigenis ondermijnen".

Aan de brief van Dershowitz' advocaten zijn enkele passages en excerpten uit de e-mails van Ransome gehecht. Behalve het verhaal over de vermeende sekstapes van Clinton, Branson en prins Andrew bevat de communicatie van Ransome ook allerlei andere explosieve uitspraken. Ransome beweert er bijvoorbeeld ook in dat "haar e-mails gehackt zijn" door de CIA en dat ze contact heeft opgenomen met Wikileaks, Anonymous, en "de Russen", waaronder een Russische krant en de "politie in Moskou". Ze bedreigt ook de journaliste indien die niets zou aanvangen met haar verhaal.

Op het einde van de e-mailconversatie trekt Ransome haar getuigenis echter weer in: "Ik zou graag alles willen intrekken wat ik tegen je heb gezegd [...]. Ik had geen contact met je moeten opnemen en het spijt me dat ik je tijd heb verspild." En aan The New Yorker zou Ransome enkele jaren later vertellen dat ze het verhaal over de sekstapes verzonnen had.

In een interview met Good Morning Britain op dinsdag 9 januari herhaalt Ransome dat ze gelooft dat er "video's bestaan", al treedt ze niet in detail. Ze verwijst naar bedreigingen uit de hoek van Epstein en Maxwell om te verklaren waarom ze het verhaal over de sekstapes later weer introk.

Conclusie

  • Sommige media brengen het verhaal dat in de "Epstein-files", recent vrijgegeven rechtbankdocumenten uit een rechtszaak tussen een slachtoffer en een vertrouwelinge van Epstein, staat dat er sekstapes zouden zijn gemaakt van prominente persoonlijkheden als Bill Clinton en de Britse prins Andrew.
  • Die bewering is afkomstig van Sarah Ransome, die de uitspraken deed in oktober 2016 in een e-mailconversatie met een journaliste. Kort nadien trok Ransome die verklaringen weer in, en in 2019 vertelde ze aan The New Yorker dat ze de sekstapes "verzonnen" had.
  • Uittreksels uit de e-mails van Ransome, die onder andere de sekstapes vermelden, komen inderdaad voor in recent vrijgegeven rechtbankdocumenten. Ze behoren niet tot een klacht of een verklaring onder ede, maar worden geciteerd omdat Alan Dershowitz, een advocaat van Epstein, er de geloofwaardigheid van Ransome als getuige mee wil ondermijnen.
  • We beschouwen de bewering dat recente rechtbankdocumenten zouden aantonen dat Epstein seksvideo's gemaakt heeft van Bill Clinton, Richard Branson en prins Andrew dan ook als niet bewezen.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. Zoek je meer verhalen van VRT NWS over factchecking desinformatie of online bedrog? Die vind je hier.

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul je vraag in op de website van deCheckers.  

VRT NWS is erkend lid van de International Fact-Checking Organisation.

Meest gelezen