foto: Casana

Gezinstherapie voor jongeren met eetstoornis gaat van start in Tongeren bij de nieuwe vzw Casana

In Tongeren start de vzw Casana met een nieuw initiatief om jongeren met een eetstoornis te begeleiden. Dat schrijft het Belang van Limburg en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Het bijzondere is dat dat bij Casana in de vorm van gezinstherapie gebeurt, door enkele families tezamen. En dat is nieuw in Limburg. 

Jongeren met een eetstoornis kunnen in Limburg momenteel terecht voor ambulante zorg bij een diëtiste, een dokter of een psycholoog. En Casana in Tongeren voegt daar nu een 'meergezinnenbehandeling' aan toe, Multi Family Therapy.  

Casana is een initiatief van Ellen Wos en Annemie Wysmans, de eerste is psychologe, de tweede maatschappelijk werker. Annemie heeft zelf een dochter die kampt met een eetstoornis, en is dus ook ervaringsdeskundige. "Ik ben zelf mama van een dochter die nu herstelt van anorexia", zo begint Annemie, "dus ik heb het hele parcours ook meegemaakt. Ik ben zelf naar Brussel moeten gaan, dus ik merkte wel dat er een tekort was in Limburg en dan heb ik samen met Ellen het idee opgevat om ook voor jongeren met eetproblemen in Limburg iets te betekenen."

Multi Family Therapy

Vandaag starten de eerste vijf gezinnen uit Limburg en de Antwerpse Kempen met het Multi Family Traject (MFT) bij Casana. Het gaat om meisjes en hun families die al in behandeling zijn bij een diëtiste, een psycholoog of dokter. "Dit is extra", zo begint Annemie, "wij kunnen gezinnen gedurende een ganse dag mee onder de arm nemen, hen onderdompelen in groepstherapie, workshops en coaching. Bij MFT kunnen we bovendien drie eetmomenten meemaken en kunnen we tijdens de lunch ouders coachen om hen te leren hoe ze hun kinderen kunnen motiveren. Maar we kunnen ook langs de jongere gaan staan tijdens het eten en hen vragen wat het voor hen moeilijk maakt om te eten." Het hele MFT-traject duurt tien dagen. 

Dagbehandeling

In januari volgend jaar wil Casana het aanbod nog uitbreiden, met een dagopvang. Annemie Wysmans: "Dat betekent dat we jongeren twee dagen per week intensieve therapie geven. We zetten ook in op workshops om manieren van afleiding te vinden, en om hen weer kracht te geven en het gezin wat te ontlasten."

Meest gelezen