Van sleutels tot … slaapapneumachines: NMBS verzamelde afgelopen jaar 39.000 verloren voorwerpen

© BELGA

In 2023 zijn er bijna 39.000 verloren voorwerpen gevonden op de trein en in treinstations, zo meldt de NMBS. Dat zijn er zowat 106 per dag. We neigen vooral koffers, elektrische apparaten en portefeuilles te vergeten.

nds, mts

Reizigers vergeten verder ook geregeld kleding, paraplu’s, sleutels en knuffels in treinen of treinstations. Occasioneel worden ook grotere voorwerpen achtergelaten, zoals een fiets, een muziekinstrument of een kinderwagen. “We vonden het voorbije jaar onder meer gitaren en violen terug, maar ook laptops. En opvallend: ook steeds meer slaapapneumachines”, zegt woordvoerder Bart Crols van de NMBS.

“We vonden ook de lievelingsknuffel van een kind dat op kamp was geweest. We hadden als aanwijzing enkel een postkaartje waarop de woonplaats van de grootouders genoteerd stond. We hebben toen contact opgenomen met de verschillende jeugdbewegingen in dat dorp om na te vragen of iemand zo’n knuffelbeer kwijt was. Zo hebben we de knuffel uiteindelijk kunnen teruggeven aan het kind”, zegt Crols.

“We vonden het voorbije jaar onder meer gitaren en violen terug, maar ook laptops. En opvallend: ook steeds meer slaapapneumachines”

Bart Crols

NMBS

61.000 aanvragen

Gelukkig kwamen de meeste verloren voorwerpen in 2023 ook weer bij de rechtmatige eigenaar terecht, iets wat in het verleden niet altijd zo was. Zes jaar geleden was dat in slechts 35 procent van de gevallen zo, in 2019 net geen 40 procent. Verloren portefeuilles kwamen in 2023 zelfs in 80 procent van de gevallen weer bij de eigenaar terecht.

Reizigers dienden ruim 61.000 aanvragen in voor een verloren voorwerp. Wie iets vergeet op de trein, kan dat aangeven via dit online formulier. Je kunt er beschrijven wat je precies kwijtraakte, eventueel vergezeld van foto’s van het voorwerp.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen