Pierre Wunsch dan toch herbenoemd als voorzitter Nationale Bank

De federale regering heeft uiteindelijk een akkoord bereikt over de herbenoeming van Pierre Wunsch als voorzitter van de Nationale Bank. Die werd eerst nog tegengehouden door vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit). Ook Didier Reynders kan worden voorgedragen als secretaris-generaal in de Raad van Europa.

In het nieuws: Pierre Wunsch is toch herbenoemd als voorzitter van de Nationale Bank.

  • Die herbenoeming had heel wat voeten in de aarde. Vicepremier Vandenbroucke koppelde het dossier van een aantal politieke benoemingen aan zijn dossier over de beperking van ereloonsupplementen voor artsen. Hij kreeg daarvoor geen groen licht van de MR.
  • En dus kon Wunsch, van MR-signatuur, niet herbenoemd raken. Een snelle tussenoplossing werd gevonden om de Nationale Bank niet voorzitterloos te laten: Wunsch werd ad interim aangesteld.
    • Dat was juridisch nodig, omdat de voorzitter ook in de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank moet zetelen. De regentschapsraad van de NBB was vorige week niet te spreken over het oponthoud.
  • Nu bereikte Vivaldi uiteindelijk toch een akkoord, en is Wunsch dus herverkozen voor een volgende termijn.

Gevolgd: Ook Didier Reynders (MR) heeft zijn Europese voordracht beet.

  • Didier Reynders, nu nog aan de slag als Europees Commissaris voor Justitie, zal door België worden voorgedragen als secretaris-generaal van de Raad van Europa. Ook dat stemde Vivaldi af.
  • Reynders deed in 2019 al eens een gooi naar die post, maar verloor toen van de Kroatische Marija Pejčinović.
  • De voordracht komt er nadat Reynders niet langer de Europese lijst van MR kan trekken, omdat Charles Michel (MR) die plek zal krijgen.

Om te volgen: Een aantal benoemingen moeten nog worden afgeklopt.

  • Nog niet alle benoemingen die nog open stonden, zijn rond. Onder meer de FOD Financiën, de Kanselarij, de FOD Justitie en een aantal veiligheidsdiensten moeten nog een topfunctionaris vinden.
Meer