70 arrestaties bij escalerend drugsgeweld in Ecuador, Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiële reizen af

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle niet-essentiële reizen naar Ecuador af. De veiligheidssituatie is er op dit moment "hoogst onvoorspelbaar", zo schrijft het ministerie. Ecuador wordt geteisterd door gewelddadige acties van criminele bendes en drugskartels. Zeker 10 mensen zijn daarbij al om het leven gekomen, 70 mensen werden gearresteerd. Een dag na de onderbroken tv-uitzending is het momenteel vrij rustig in de grote steden.

Wie binnenkort een reis naar Ecuador heeft gepland, denkt daar beter nog eens goed over na. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle niet-essentiële reizen naar het land af. Het ministerie doet dat na de afkondiging van de noodtoestand en de uitbreiding van het geweld in verschillende delen van het land. Belgen ter plaatse wordt aangeraden om uiterst voorzichtig te zijn.

Buitenlandse Zaken roept landgenoten ook op om "strikt" de avondklok te respecteren die de Ecuaoraanse president Noboa samen met de noodtoestand instelde, tussen 23 en 5 uur. 

Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de Europese Unie, is "zeer bezorgd" over de toename van het geweld. Hij noemt het "een directe aanval op de democratie en de rechtstaat".

Wat is er gebeurd in Ecuador?

De president van Ecuador, Daniel Noboa, heeft maandag een zestig dagen durende noodtoestand afgekondigd, nadat de beruchte drugsbaron Adolfo Macias, oftewel 'Fito', uit de gevangenis was ontsnapt. Noboa had gedreigd om Macias over te plaatsen naar een nieuwe, strengere gevangenis, omdat hij de omstandigheden in de andere gevangenissen te laks vindt. De beslissing maakt deel uit van de "war on drugs" van de president.

Maar het drugsgeweld escaleerde en een live-uitzending van het Ecuadoraanse televisiestation TC werd plots onderbroken door gemaskerde en gewapende mannen. De president noemt het geweld een "daad van terrorisme". Het leger patrouilleert op straat en heeft orders gekregen om met scherp te schieten op de criminelen.

Een dag na de onderbroken televisie-uitzending blijft het voorlopig vrij rustig in de grote steden. Veel mensen volgen de raad van de overheid op om vooral binnen te blijven. In de grote steden Guayaquil en Quito zijn veel winkels en ook de scholen dicht. Het leger bewaakt er ziekenhuizen, het openbaar vervoer en ook gebouwen van mediabedrijven. In de gevangenissen is de rust nog niet helemaal teruggekeerd. Daar zouden nog meer dan 100 cipiers gegijzeld worden. 

Tientallen arrestaties

De Ecuadoraanse veiligheidsdiensten hebben in de strijd tegen de criminele bendes intussen 70 verdachten opgepakt, onder hen de 13 die de tv-studio waren binnengedrongen. Bij operaties van de diensten in het hele land zijn bovendien vuurwapens, munitie, explosieven, brandbommen en voertuigen in beslag genomen, deelde de politie woensdag mee. Drie agenten die door bendeleden waren ontvoerd, konden vrijgelaten worden en zeventien ontsnapte gedetineerden werden weer opgepakt.

BEKIJK - Tientallen arrestaties in Ecuador na oplopend drugsgeweld:

Videospeler inladen...

Tot slechts enkele jaren geleden was Ecuador een baken van rust en relatieve vrede. Het land stond vooral bekend voor zijn kleurrijke markten, uitgestrekte regenwouden en ongerepte vulkanen, bergen en valleien. De laatste jaren groeide "het eiland van vrede", zoals Ecuador ook wel werd genoemd, uit tot een van de grootste drugslanden ter wereld.

De geografische ligging tussen drugslanden Peru en Colombia maakt Ecuador tot een strategisch gelegen doorvoerland voor drugshandel richting Noord-Amerika, Europa en andere delen van de wereld. Veel drugs vinden zelfs een weg tot in Belgische en Nederlandse havens als Antwerpen en Rotterdam.

Corruptie binnen de overheidsinstellingen van Ecuador en zwakheden in de rechtshandhaving dragen bij aan de plotse opflakkering van drugsgeweld. De criminelen zijn er ook niet vies van om overheidsambtenaren te intimideren. Door de omkoping konden sommige drugshandelaren hun illegale praktijken gewoon voortzetten. 

Meest gelezen