Voormalig Vlaams Belanger Frank Creyelman

Federaal parket opent strafonderzoek naar Chinese spionagezaak bij Vlaams Belang

Het federaal parket heeft een strafdossier geopend naar aanleiding van de gelekte chats tussen een Chinese spion en voormalig Vlaams Parlementslid Frank Creyelman (Vlaams Belang). Dat heeft minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) gezegd in de Kamer. 

Enkele weken geleden raakte bekend dat oud-parlementslid Frank Creyelman van Vlaams Belang door een Chinese spion werd ingezet en betaald. Creyelman werd meer dan drie jaar als informant gebruikt. Peking probeerde zo het EU-beleid tegenover China te beïnvloeden. Vlaams Belang zette Creyelman "per direct" uit de partij.

Volgens minister van Justitie Paul Van Tigchelt heeft de centrale dienst voor de bestrijding van de corruptie daar in december een proces-verbaal over opgesteld, en op basis daarvan is het federaal parket nu een onderzoek begonnen. Het parket bevestigt het nieuws, maar wil voorlopig niet meer details geven.

"Het federaal parket is er momenteel mee bezig", zegt Van Tigchelt in de Kamer. "We staan nog maar aan het begin van een lang onderzoek dat de rol en verantwoordelijkheden van elke persoon zal moeten bepalen."

Groen stapt naar deontologische commissie in de Kamer

De partij Groen stapt intussen naar de deontologische commissie van de Kamer over Vlaams Belang-parlementslid Steven Creyelman, de broer van Frank Creyelman. Die nam eind vorig jaar ontslag als voorzitter en als lid van de commissie Legeraankopen. Hij deed dat nadat was gebleken dat hij vaak voorkwam in de gelekte berichten die zijn broer de voorbije jaren uitwisselde met een Chinese ­inlichtingenofficier. 

Volgens Vlaams Belang had Steven Creyelman, die nog steeds Kamerlid is, de partij onvoldoende en onvolledig ingelicht over de contacten met zijn broer. Vlaams Belang spreekt wel tegen dat er sprake is van Chinese inmenging in de standpunten van de partij. 

Meest gelezen