(C)MKB

100 treinreizigers zitten 3 uur vast op treinen in Lint door defecte bovenleiding

Door een defect aan de bovenleiding in Lint hebben een 100-tal treinreizigers drie uur lang vastgezeten op twee treinen. Al die tijd werkte ook de verwarming niet meer. De evacuatie liet zo lang op zich wachten omdat er gevaar was op elektrocutie.

"Door een defect aan een bovenleiding stonden er sinds 13.00 uur twee treinen geblokkeerd in Lint. Op elk van de treinen zat een 50-tal reizigers, in totaal gaat het dus om een 100-tal mensen", zegt Thomas Baeken van Infrabel.

De passagiers konden pas drie uur later, rond 16.15 uur, geëvacueerd worden. "Dat heeft zo lang geduurd uit veiligheidsoverwegingen", zegt Baeken. "Een deel van de bovenleiding was op het dak van de trein terechtgekomen. Om ieder gevaar voor elektrocutie te vermijden, heeft men eerst die bovenleiding moeten aarden om er zeker van te zijn dat de mensen veilig uit de trein geëvacueerd konden worden. Zodra dat gebeurd was, is de evacuatie zonder problemen verlopen", zegt Baeken.

Eens de trein stilviel, was er er ook geen verwarming meer

Thomas Baeken van Infrabel
Videospeler inladen...

"Op de trein was er intussen ook geen verwarming meer, wat natuurlijk niet aangenaam is bij deze vriestemperaturen. Ik weet niet hoe koud het precies geworden is in de getroffen wagons, maar op het moment dat de treinen stilvallen, vriest het binnenin de trein natuurlijk niet meteen. Je zit nog beschut, maar hoe langer het duurt, hoe meer de temperatuur daalt. Dat is uiteraard zeer vervelend voor de passagiers, maar het gevaar voor elektrocutie moest volledig geweken zijn alvorens we hen konden evacueren", zegt Baeken.

De herstellingswerken werden afgerond in de nacht van woensdag op donderdag. Het treinverkeer tussen Mechelen en Lier verloopt dus opnieuw normaal.

Meest gelezen