Direct naar artikelinhoud
NieuwsSpionageschandaal

‘Staan aan begin van lang onderzoek’: parket gaat Chinees spionageschandaal Vlaams Belang uitpluizen

Frank Creyelman.Beeld Belga

Er komt een strafonderzoek naar het Chinese spionageverhaal waarin voormalig Vlaams Belanger Frank Creyelman betrokken is. Dat heeft minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) gezegd in de Kamercommissie Justitie en bevestigt het federaal parket.

De Chinagate-affaire bij het Vlaams Belang stond vandaag op de agenda van de Kamercommissie Justitie. Voormalig VB-parlementslid Frank Creyelman zou via een Chinese spion jarenlang beïnvloed en betaald geweest zijn.

Op een vraag van Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt en zijn Ecolo-collega Samuel Cogolati over de Chinese inmenging antwoordde minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) dat de centrale dienst voor de bestrijding van de corruptie op 18 december een proces-verbaal heeft opgemaakt. Op basis daarvan “is het federaal parket er momenteel mee bezig”. “We staan ​​nog maar aan het begin van een lang onderzoek dat de rol en verantwoordelijkheden van elke persoon zal moeten bepalen”, aldus de minister.

Het federaal parket bevestigt dat het een dossier heeft geopend, maar woordvoerder Eric Van Duyse vindt het momenteel nog te vroeg om verdere details vrij te geven.

Lees ook

‘Kan je een rapport maken over Charles Michel?’: ex-Vlaams Belanger Frank Creyelman, de rijkelijk betaalde loopjongen van Peking

De combinatie van communistisch China en radicaal-rechts klinkt gek, maar is het niet. Beide partijen delen een gemeenschappelijke vijand

Over de Chinese inmenging zelf zegt Van Tigchelt nog dat “de activiteiten van de Chinese inlichtingendiensten in het verlengde van het Chinese beleid en de Chinese diplomatie liggen” en “identieke doeleinden dienen”. Hij noemt de “open of verborgen beïnvloedingstechnieken” van China “een grijs gebied tussen lobbyen, politieke beïnvloeding en spionage”. Politici noemt hij daarom “voornaamste doelwitten voor de Chinese invloedsmachine”.

Frank Creyelman kwam vorige maand onder vuur te liggen nadat onderzoeksjournalisten van Der Spiegel, Le Monde en The Financial Times de hand hadden kunnen leggen op chatberichten met een Chinese spion. Uit die berichten bleek dat hij zich jarenlang liet omkopen door de spion om te trachten het Belgische en Europese beleid ten aanzien van China te beïnvloeden. Creyelman, een voormalige senator en Vlaams Parlementslid, werd uit de partij gezet.

In de nasleep daarvan kwam ook Vlaams Belang-Kamerlid Steven Creyelman onder vuur. Uit de berichten bleek namelijk dat Frank Creyelman ook zijn jongere broer trachtte te beïnvloeden, volgens die laatste zonder zijn medeweten. Het Kamerlid werd uit zijn functie als voorzitter van de Kamercommissies Legeraankopen ontzet, maar zetelt wel nog in het parlement. Ook Filip Dewinter kwam in opspraak omdat hij vele Chinese contacten onderhoudt, wat hij zelf intussen al “naïef” heeft genoemd.