Advocaat Hans Rieder na ophef over keppeltje: "Ik draag het sinds 7 oktober om Israël te steunen na aanval van Hamas"

Sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober draagt advocaat Hans Rieder een keppeltje en een pin met de Israëlische vlag. "Ik doe dat omdat ik vind dat na wat er gebeurd is op 7 oktober, Israël steun verdient. Ik heb daarover overlegd met mijn Joodse vrienden en die vonden dat allemaal een goed idee", zegt Rieder in "De afspraak". 

Op het proces tegen de leden van Schild & Vrienden focusten veel camera's op de keppel die advocaat Hans Rieder droeg in de rechtbank. Rieder verdedigt Dries Van Langenhove, die terechtstaat voor onder meer negationisme.

Hans Rieder, die zelf geen Jood is, benadrukt dat hij met het dragen van het keppeltje geen statement wou maken op het proces. "Ik draag de pin (met Israëlische vlag, red.) en het keppeltje sinds 7 oktober 2023 omdat ik vind dat wat er gebeurd is in Israël steun verdient", legt Rieder uit in "De afspraak".

"Ik betwijfel of dat slecht valt bij de Joodse gemeenschap. Ik heb veel Joodse vrienden in Israël en in België. Ik heb die beslissing niet onbedacht genomen. Ik heb daarover overlegd met mijn Joodse vrienden en ze vonden dat allemaal een goed idee. Veel Joden vinden dat ze voor een stuk in de openbare opinie en in de pers alleen gelaten worden met het leed dat ze hebben moeten doorstaan en nog steeds moeten doorstaan."

BEKIJK - "Ik draag het keppeltje sinds 7 oktober 2023", legt Hans Rieder uit in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Verstandige mensen maken een onderscheid tussen wat een advocaat doet en wat iemand denkt

advocaat Hans Rieder

Hans Rieder heeft voor aanvang van het proces bij de rechtbank in eerste aanleg in Gent geen overleg gehad met Dries Van Langenhove over het dragen van het keppeltje.

"Mocht mijn cliënt gezegd hebben dat ik het keppeltje niet mag dragen, dan zou ik hem gezegd hebben dat hij een andere advocaat mag zoeken. Als een cliënt uw filosofische en maatschappelijke overtuigingen niet respecteert, dan kan je niet met hem samenwerken. Dat heb ik juist willen aantonen", vult Hans Rieder aan.

Onder anderen Michael Freilich (N-VA en Joods) hebben kritiek geuit op het dragen van het keppeltje. "Doet hij dat om Israël te steunen of om een statement te maken in dit proces", klonk het gisteren.

"Verstandige mensen maken een onderscheid tussen wat een advocaat doet en wat iemand denkt in zijn filosofisch gemeenschapsleven. Ik geef altijd als voorbeeld dat na de oorlog veel Joodse advocaten collaborateurs hebben verdedigd. Mijn taak van advocaat staat totaal los van wat men als mens doet", reageert Rieder. 

BEKIJK - "Ik ben geen Jood, maar ik heb veel Joodse vrienden in Israël en België", zegt Hans Rieder in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen