Advocaat Hans Rieder legt uit waarom hij keppel draagt, maar krijgt meteen kritiek: “Nu te laat”

Advocaat Hans Rieder heeft voor het eerst uitgebreid gereageerd op de commotie rond het keppeltje dat hij in de rechtbank droeg tijdens het proces tegen zijn cliënt Dries Van Langenhove. “Het ene heeft niks te maken met het andere.”

kba

“Ik ben vrij om te doen wat ik wil en als ik dat vandaag doe, doe ik dat heel bewust en heel gemotiveerd.” Dat was het enige dat advocaat Hans Rieder dinsdag kwijt wou toen hem gevraagd werd naar het keppeltje op zijn hoofd. Het zijn praktiserende joden die dat hoofddeksel dragen, maar Rieder is zelf niet joods. Bovendien verdedigt hij Dries Van Langenhove in een proces waar hij terecht staat voor onder meer negationisme, waardoor hij stevige kritiek kreeg.

“Ik wil vooral komen uitleggen dat het ene met het andere niks te maken heeft”, zei Rieder in de studio van De Afspraak op VRT Canvas. “Er zijn heel veel joodse advocaten die na de Tweede Wereldoorlog collaborateurs hebben verdedigd: de taak van een advocaat staat totáál los van wat men als mens doet, vindt, meent en gelooft.”

“Niet ondoordacht”

Rieder droeg ook in de studio opnieuw een keppel en had ook een pin met een Israëlische vlag op zijn jas. “Ik doe dat al sinds 7 oktober 2023 (toen Hamas Israëlische burgers aanviel, red.), omdat ik vind dat Israël steun verdient over wat daar gebeurd is. Ik draag het elke dag, de hele tijd, thuis en op andere gelegenheden. Ik vond dat ik geen onderscheid moest maken tussen Dries Van Langenhove en andere cliënten bij wie ik het ook draag sinds 7 oktober.”

De kritiek vanuit joodse hoek nuanceert hij. “Ik heb dit niet ondoordacht of zonder overleg gedaan: ik heb heel veel joodse vrienden en zij vonden dat allemaal een zeer goed idee. Zij hebben het gevoel dat ze in de publieke opinie en in de pers alleen gelaten worden met het leed dat ze hebben moeten doorstaan en nog altijd doorstaan.”

Rieder dinsdag in de rechtszaal.

“Lijkt op farce”

Tegenover Rieder in de studio zat Kamerlid Michael Freilich (N-VA), die zelf jood is en dinsdag stevig uithaalde naar Rieder. Beide mannen belden dinsdagavond al met elkaar. “Hij heeft me toen het verhaal verteld dat hij nu ook doet”, zei hij in de studio. “In de rechtbank zag je natuurlijk die pin met het vlaggetje niet. Omdat Dries Van Langenhove wordt vervolgd voor bagatellisering van de Holocaust, lijkt het keppeltje op een farce maken van het antisemitisme.”

Hij had voor Rieder ook advies mee. “Als u het opneemt voor Israël, moet u dat niet noodzakelijk doen door een keppeltje te dragen. Afnemen? Ik denk dat het nu te laat is, hij had het moeten kaderen op voorhand. De meeste (joodse) mensen vinden het ongepast, zeker in de huidige context waarin men iemand verdedigt die joden en Israël zo fel bekritiseert.”

Freilich.© BELGA

Maar Rieder blijft bij zijn standpunt: “Ik heb veel vrienden die iets anders zeggen en die onderscheid maken tussen wat ik als advocaat doe en waar ik zelf voor sta en wat ik wil zijn. Ik heb dit niet met mijn cliënt besproken. En als hij het niet gewild had, dan had ik hem gezegd dat hij een andere advocaat moet zoeken. Als hij mijn overtuiging niet respecteert, dan werkt het niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen