Minister Van Peteghem wil forse kostenstijging voor bedrijfswagens op benzine en diesel milderen

Minister van Financiƫn Vincent Van Peteghem (CD&V) wil niet dat bestuurders van bedrijfswagens die op benzine of diesel rijden dit jaar plots veel meer moeten betalen voor hun voordeel van alle aard. Hij heeft daarover een voorstel uitgewerkt dat hij heeft voorgelegd aan het kernkabinet.

Wie een bedrijfswagen heeft en die ook in zijn privĆ©leven gebruikt, geniet van een zogenoemd voordeel van alle aard (VAA) en moet daarop belastingen betalen. Hoeveel dat is, hangt onder meer af van de CO2-uitstoot. Het VAA wordt elk jaar herberekend.Ā 

Die herberekening dreigt nu duur uit te vallen voor werknemers die nog rijden met een bedrijfswagen met een benzine- of dieselmotor. Zij riskeren dit jaar tot 20 procent meer te moeten betalen. Dat komt omdat het VAA berekend wordt ten opzichte van de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe ingeschreven wagens. Hoe hoger de uitstoot van de bedrijfswagen boven het gemiddelde zit, hoe hoger het VAA. En de gemiddelde CO2-uitstoot is net fors gedaald omdat er veel meer elektrische bedrijfswagens zijn bijgekomen.Ā 

Van Peteghem wil het niet zo ver laten komen. Hij heeft een voorstel uitgewerkt waarbij de bijdragen voor benzine- en dieselmotoren stapsgewijs afgebouwd worden. Het idee dat vervuilende bedrijfswagens meer moeten betalen, verandert in dat geval niet, maar de stijging van het VAA zal minder fors zijn.

De federale regering zal het wel snel eens moeten worden over het voorstel, want de sociale secretariaten moeten de lonen voor januari kunnen berekenen. Een alternatief is dat voor het VAA eerst wordt teruggegrepen naar het systeem van 2023 en dat het bij een aanpassing met terugwerkende kracht wordt herberekend.

Meest gelezen