Opwarmen met een kop thee? Kies de soort verstandig: “Groene thee is in de winter geen goed idee”
Ben jij iemand die een extra trui in de buurt heeft zodra de temperatuur onder de 10 graden zakt? Dan geniet je op deze dagen ongetwijfeld ook van warme drankjes. Maar heeft het echt effect om een kop thee te drinken om jezelf op te warmen? Theesommelier Ann Vansteenkiste legt uit.
“De traditionele Chinese geneeskunde deelt voedingsmiddelen in als verkoelend, verwarmend of neutraal”, zegt Vansteenkiste. “Die indeling is niet gebaseerd op de fysieke temperatuur van het eten of de drank, maar op het effect op ons lichaam. Zo heeft een frisse gemberknol een verwarmend effect. Ze delen ziektebeelden trouwens ook in volgens koud en warm: heb je altijd last van koude voeten en vingers, dan kan het helpen om een tijd veel warme voedingsmiddelen of verwarmende kruiden zoals kaneel, gember en saffraan op je menu te zetten.”
Maar als het op thee aankomt, heeft niet elke soort hetzelfde effect. “Vooral zwarte thee drinken zal je in de winter opwarmen”, zegt de theesommelier. “Als je het altijd koud hebt, blijf je beter weg van groene thee: die koelt je net af. In warme landen drinken ze niet voor niets groene thee met munt, omdat die combinatie dubbel verkoelend werkt. Ook voor oudere mensen raad ik aan in deze koudere periode van het jaar iets anders te kiezen dan groene thee.”
Je kan het verwarmend effect van thee nog versterken, met extra ingrediënten
“Gember is een goed voorbeeld van zo’n versterkend ingrediënt”, zegt Vansteenkiste. “Dat werkt bloedverdunnend, waardoor je bloed beter gaat stromen. Wees om die reden wel voorzichtig met gember als je bloedverdunners neemt. Ook kurkuma is een warm kruid. Al moet je het altijd in combinatie met peper gebruiken, dat zorgt dat de werkzame stof in kurkuma in actie treedt.”
“Ook saffraan toevoegen is een goed idee. Het is de sterkste onder de kruiden. Je hebt er amper drie draadjes van nodig om 1,5 liter water smaak te geven. Het kruid wordt gemaakt van de stampers van saffraankrokussen en kleurt je thee zonnig geel. Dat heeft ook effect op je gemoed: ideaal als je in de winter wat neerslachtig bent.”
In de winter is een combinatie van zwarte thee met sinaasappelschil en kaneel ideaal
Ook andere specerijen die je associeert met warme, winterse stoofschotels kunnen je van binnenuit verwarmen. “Denk aan steranijs, nootmuskaat en kaneel. Van de citrusvruchten zijn de oranje vruchten het meest verwarmend, de gele het meest verfrissend. In de winter is een combinatie van zwarte thee met sinaasappelschil en kaneel dus ideaal.”
Welke zwarte thee verwarmt je het meest? “Betaal een tikje meer”
Moet je per se dure zwarte thee kopen om jezelf te verwarmen deze winter? “Absoluut niet”, geeft de sommelier mee. “Je koopt best een goede, losse, zwarte thee. In theebuiltjes worden de resten van theebladeren gebruikt en dat proef je aan de smaak. Je betaalt een tikkeltje meer voor thee van goede kwaliteit, maar zelfs dan nog blijft thee een relatief goedkope drank.”
“Een van de duurdere zwarte theesoorten, biologisch en rechtstreeks afkomstig uit China, kost 25 euro voor 50 gram. Dat lijkt misschien veel, maar je kan er wel minstens 50 liter thee mee zetten, wat neerkomt op een halve euro voor één liter thee.”
Ook moet je voor die thee niet per se veel theeblaadjes gebruiken. “Je mag er gerust zuinig mee zijn”, legt de theesommelier uit. “Je hebt maar 1 gram nodig voor een hele pot thee met ongeveer 1 liter water. Je laat die minstens een kwartier tot een halfuur erin zitten. Als je wil, kan je de theeblaadjes zelfs tot drie keer na elkaar gebruiken. Laat ze gewoon in de pot en giet er na een tijdje nieuw water over.”
Zo krijg je 3 verschillende koppen thee uit 1 portie blaadjes: “De eerste pot bevat cafeïne”
Een ander, bijkomstig voordeel van theeblaadjes hergebruiken, is dat je zo kan spelen met het cafeïnegehalte. “Bij de eerste pot zal je thee cafeïne bevatten, want cafeïne lost meteen op in water. Bij het tweede en derde zetsel is die opwekkende stof verdwenen. Wil je zwarte thee zonder cafeïne, dan spoel je de thee dus gewoon met warm water of je giet het eerste zetsel weg.”
“Zelf drink ik ‘s ochtends eerst een potje pure zwarte thee. Bij het tweede en derde zetsel voeg ik een smaak toe. Dankzij die methode kan je een hele dag lang verse thee drinken van amper één gram theeblaadjes.” Als je extra smaak wil toevoegen is een klein snufje kruiden, een stuk fruit of gember al voldoende. Ook diepvriesfruit of gedroogd fruit geeft goede resultaten. Met één aardbei of framboos geef je een hele pot thee snel smaak.”
Dit is het verschil tussen groene, zwarte en oolong thee
• Voor groene thee worden de theebladeren meteen na het plukken verhit en gedroogd. Daarom wordt groene thee vaker als gezond bestempeld: het meest krachtige antioxidant, namelijk EGCG zit hierin en blijft bewaard door het snelle verhitten en drogen van de thee.
• Zwarte thee wordt verkregen door de theebladeren volledig te laten oxideren. Door dit proces verdwijnen de antioxidanten niet, maar worden ze wel iets minder krachtig dan die in groene thee.
• Oolong-thee is een theesoort tussen groene en zwarte thee. Hiervoor laat men de bladeren gedeeltelijk oxideren om ze daarna te verhitten en te drogen.
Recept voor verwarmende Indian chai masala
Ingrediënten
• 1 lepel assamthee of andere sterke zwarte thee
• 1 liter water
• 2 lepels (vanille)suiker of iets zoals ahorn- of agavesiroop, al kan het ook zonder suiker
• 5 kardemomzaden
• 3 kruidnagels
• ¼ muskaatnoot
• stukje kaneel
• klein stukje steranijs
Zo maak je het
1. Plet of vermaal alle kruiden, uitgezonderd de thee, samen in een mortier of in een kleine blender.
2. Breng het water met de thee en de kruiden aan de kook.
3. Laat minstens 15 minuten trekken. Ik laat alles gedurende de gehele dag in het water.
4. Zet de theepot op een theelichtje om alles warm te houden.
5. De geplette kruiden zijn fijn. Gebruik daarom een zeefje in de theepot of giet de thee door een zeefje dat je boven je theeglas houdt.
Tip: Je kan variaties maken door te spelen met de hoeveelheid of de soorten kruiden en bv. foelie, gember, saffraan, vanille of venkelzaad toe te voegen.
Tip: Je kan de zwarte thee weglaten en enkel van de kruiden een infusie maken.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
-
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?