Zet een tweede presidentschap Trump Europa eindelijk op de weg naar zelfbeschikking?

Samengevat. Een tweede ambtstermijn voor ex-president Trump zou de noodzaak vergroten voor Europa om een meer onafhankelijke en zelfbewuste rol op het wereldtoneel te spelen. Los van de traditionele afhankelijkheid van Amerika, voor een evenwichtiger en veerkrachtiger toekomst.

Waarom is dit belangrijk?

De huidige dynamiek tussen Europa en Amerika ondermijnt Europa's zelfstandigheid en vermogen om eigen belangen te behartigen. Dit beïnvloedt zowel de geopolitieke verhoudingen als de interne kracht van Europa op het wereldtoneel.

In het nieuws. In een opiniestuk op UnHerd wijst Richard Vinen, hoogleraar geschiedenis aan het King's College in Londen, op de lange geschiedenis van Amerikaanse hegemonie in Europa.

  • Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is die bedoeld om de Sovjet-Unie tegen te gaan.
  • Maar het moderne Rusland is kleiner, heeft minder bondgenoten dan de Sovjet-Unie en is weinig aantrekkelijk voor Europese elites.
  • Verder bekritiseert Vinen het feit dat de VS een onevenredig groot deel van de
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer