AFP or licensors

Russische raketten treffen hotel in Oekraïense stad Charkiv: minstens 13 gewonden

Twee Russische raketten hebben gisteravond een hotel in Charkiv, in het noordoosten van Oekraïne, geraakt. Daarbij zijn 13 mensen gewond geraakt, onder wie twee buitenlandse journalisten "van Turkse media: een Turkse burger en een Georgische burger", zegt het Oekraïense Openbaar Ministerie op Telegram. Intussen is de Oekraïens president Volodimir Zelenski op bezoek in Estland, waar hij onder meer extra luchtafweergeschut vraagt.

Behalve de muren blijft er van het hotel in de oostelijke stad Charkiv niet veel over. Gisterenavond werd het gebouw geraakt door twee S-300-raketten. Het aantal aanvallen op Oekraïense steden wordt door Rusland gevoelig opgetrokken. De stad Charkiv, op zo'n 30 kilometer van de Russische grens, is sinds de start van de oorlog vaker een doelwit.

Volgens de burgemeester van Charkiv, Ihor Terekhov, waren er "geen militairen" in het hotel aanwezig, enkel 30 burgers. Minstens 13 van hen zijn gewond geraakt. Een van de gewonden verkeert "in zeer ernstige toestand", aldus Terekhov.

"Er behoren ook Turkse journalisten onder de slachtoffers", voegde hij eraan toe. Blijkt dat het gaat om twee journalisten van Turkse media: een Turkse burger en een Georgische burger.

BEKIJK - Auto's branden volledig uit na de raketaanval:

Videospeler inladen...

Verschillende andere gebouwen, waaronder twee woongebouwen, en auto's raakten ook beschadigd door de aanval, meldt de burgemeester. Eerder op de dag troffen Russische raketten ook al een school in Charkiv.

Sinds eind december heeft Rusland al honderden raketten en drones afgevuurd op Oekraïense steden als Charkiv en Kiev. Op 2 januari vielen bij een massale aanval minstens 5 doden en bijna 100 gewonden in Oekraïne.

President Zelenski bezoekt Estland

Intussen is de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan een tour bezig langs de verschillende Baltische staten. Momenteel is hij in Estland, waar hij onder meer extra luchtafweersystemen vraagt om zijn land beter te kunnen bewapenen tegen de Russische raketaanvallen.

Zelenski heeft het ook onder meer over een staakt-het-vuren en is van mening dat zo'n akkoord "alleen maar voordelig is voor Rusland". Het zou het ook mogelijk maken voor Rusland om de munitievoorraden verder aan te vullen. Dat zouden de Russen volgens Zelenski doen met wapens uit Iran en Noord-Korea.

De Estse president Alar Karis met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.
Office of the President of the Republic of Estonia

Tijdens de eerste etappe van zijn tournee, gisteren in Litouwen, bekritiseerde de president de westerse aarzeling over financiële en militaire hulp aan Oekraïne, die "de moed en kracht van Rusland alleen maar vergroot".

"We moeten aandacht besteden aan de retoriek van Poetin. Hij is niet van plan om te stoppen. Hij wil ons volledig bezet houden", voegde hij eraan toe. Hij zei dat in het geval van een Oekraïense nederlaag de andere buurlanden van Rusland, waaronder de Baltische staten, het risico lopen te worden aangevallen.

Meest gelezen