Belgische Songfestivalkandidaat Mustii vraagt publiek om mee te zingen in zijn liedje

Mustii, de Brusselse zanger die voor ons land in mei dit jaar naar het Eurovisiesongfestival gaat, lanceert een opvallende oproep. Hij vraagt het publiek om een stukje van zijn liedje mee te zingen. Een koor van Songfestivalfans als het ware, om de song te vervolledigen.  

Met welk liedje Mustii naar het Songfestival in Malmö (Zweden) gaat, komen we pas volgende maand te weten. Het is intussen wel bijna klaar, "maar er ontbreekt nog iets", klinkt het. "Jullie!".

Mustii vraagt inderdaad aan het publiek om een stukje van zijn liedje mee in te zingen, een stukje dat dan zal geïntegreerd worden in het refrein. "In mijn liedje is er een groot, fantastisch koor en ik wil dat jullie meezingen. Ik wil jullie stemmen mee op het podium."

Wie deel wil uitmaken van het Belgische Songfestivalliedje, kan voor 17 januari middernacht een audiofragment inzingen en doorsturen. RTBF, de Franstalige openbare omroep die onze kandidaat voor dit jaar koos, heeft daarvoor een webpagina aangemaakt, waar je de precieze instructies kan lezen.

"I got a soul on fire, I'm gonna make moves tonight. I got a soul on fire, I'm gonna raise roofs tonight." Zo klinkt het fragment dat het publiek kan meezingen in de opname. Meteen krijgen we dus al een klein idee van hoe het liedje zal klinken waarmee België dit jaar hoopt te scoren op de grootste liedjeswedstrijd ter wereld.

"Jullie hoeven geen professionele zangers te zijn. Ik heb alleen jullie energie, jullie leven en liefde nodig", verduidelijkt de artiest nog.  

Videospeler inladen...

"United by music"

"Voor het eerst ooit kunnen Eurovisiefans hun stem deel laten uitmaken van een liedje op het Songfestival", meldt de RTBF en de ploeg rond Mustii. Het is inderdaad een vrij uniek gegeven. Tot enkele jaren geleden moest elke zangpartij namelijk live gezongen worden op het Eurovisiesongfestival. Sinds 2021 zijn de regels, in de nasleep van corona, veranderd.

De hoofdzang moet nog steeds live gebracht worden, maar de achtergrondzang mag vooraf opgenomen worden, met een onbeperkt aantal stemmen. Dat maakt de stunt van de Belgische kandidaat mogelijk.

De oproep van Mustii past overigens perfect bij de slogan van het Eurovisiesongfestival: "United by music", verenigd door muziek. Dat was ook de slogan van vorig jaar, maar Eurovisie besliste onlangs om die slagzin voor altijd te behouden en dus om niet meer jaarlijks te veranderen.

Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar plaats in de Zweedse stad Malmö, na de overwinning van Loreen vorig jaar. De twee halve finales zijn op 7 en 9 mei, de finale - hopelijk mét België - is op zaterdag 11 mei. 

Meest gelezen