UPDATE. “Niet zeker of het om echte dreiging gaat”: geen explosieven gevonden in Flixbus, drie mensen die over aanslag spraken gearresteerd

De federale wegpolitie van Oost-Vlaanderen heeft donderdagochtend vroeg een Flixbus met 46 passagiers tegengehouden die vanuit Frankrijk onderweg was naar Brussel. Een passagier had de politie gebeld, nadat enkele mannen een gesprek voerden over het plegen van een aanslag. Drie verdachten zijn gearresteerd en worden verhoord. In de bus werden volgens onze bronnen geen explosieven gevonden.

lto, jvh cds, bsb, cbh, phu

De Franse Flixbus was vertrokken in Rijsel, en werd donderdagochtend afgeleid naar de verkeerspost van de federale wegpolitie in Wetteren . Er werd een perimeter ingesteld die door de politie bewaakt werd met een groot aantal manschappen.

“Een man op de bus had verdachte zaken gehoord”, aldus minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD). “Hij hoorde vier mannen spreken over het plegen van een aanslag, en belde de politie. Die heeft niets aan het toeval overgelaten, en heeft de bus geïntercepteerd. De personen zijn nu gearresteerd en zullen verhoord worden. De bus wordt ook onderzocht met een explosievenhond”, klinkt het.

“Het onderzoek zal moeten uitwijzen waar het precies over gaat. Maar het dreigement is niet koosjer”, zegt burgemeester Albert De Geyter van Wetteren donderdagochtend. “Er is een fouille van de bus en de passagiers bezig. Er zal ook een sweeping volgen.”

Geen explosieven aan boord

Het parket van Oost-Vlaanderen meldde donderdagavond dat er geen explosieven werden gevonden in de bus. “De sweeping was negatief, het verhoor van de drie opgepakte verdachten is nog aan de gang.”

De bus werd aan de buitenkant gecontroleerd, en alle inzittenden – 46 personen waaronder de chauffeur – werden één voor één met de handen in de lucht van de bus gehaald. Het voertuig werd daarna binnenin onderzocht met twee explosievenhonden, en ook de bagage werd gecontroleerd.

“Niet zeker of het om echte dreiging gaat”

Omstreeks 17 uur mocht de bus weer vertrekken vanuit Wetteren richting Brussel. Dat gebeurde met een dertigtal passagiers, een aantal andere inzittenden was al opgehaald door familie of vrienden aan de politiepost in Wetteren.

“De bus is vertrokken richting zijn oorspronkelijke bestemming”, bevestigt parketwoordvoerster Lisa De Wilde. “Het is niet zeker of het om een echte dreiging gaat. Dat zal uit de verhoren van de verdachten en andere onderzoeksdaden moeten blijken. We hebben geen risico genomen en alles wordt grondig onderzocht.”

De drie verdachten worden uitgebreid verhoord door de federale gerechtelijke politie, maar ze zouden stellen dat het om een misverstand gaat. “De politie en het parket nemen dergelijke meldingen steeds heel serieus, en voeren grondig onderzoek om geen risico’s te nemen en niets aan het toeval over te laten”, zegt het parket in een persbericht. Over de identiteit van de verdachten wordt nog geen informatie verspreid.

© fvv

© fvv

© fvv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen