© PATRICK BREBELS

© PATRICK BREBELS

thumbnail: null
thumbnail: null

“Nieuwe kleine ring zal ook sociaal weefsel versterken”

Afgelopen weekend organiseerde het stadsbestuur infosessies over het verdere verloop van de herinrichting van de kleine ring. De werken aan de Grauwe Torenwal vorderen prima. Nog dit najaar start de voorbereiding van de fase Stationswal met het invoeren van andere rijrichtingen in aanpalende straten en het vergroten van de blauwe zone. Na de werken aan de Stationswal volgend jaar duikt men dan vanaf 2019 het centrum in.

patrick.brebels

Schepen van Openbare Werken Rudi Cober (BROS) over de werken langs de Grauwe Torenwal: “Sinds het begin van vorige week is de Leeuwerikstraat tijdelijk een doodlopende tweerichtingsstraat. Ondertussen wordt de nieuwe eenrichtingsweg tussen het Stadsplein en de Opitterpoort al vlotjes gebruikt door fietsers en wandelaars. Naast die weg krijgen de parkeerzone en evenementenzone al stilaan vorm: hiervoor gebruiken we een stijlvolle klinkerverharding. Aan de ingang van de Opitterstraat -die momenteel een eenrichtingsstraat is met toegang uit de Hoogstraat- werd al een stadsbosje aangelegd. Hier worden nog gezellige zitbanken en speeltuigen geïnstalleerd Dit is een voorbode van wat nog komen gaat: we willen de kleine ring immers herschapen in een multifunctionele ruimte met vele groene accenten en ruimte voor de zwakke weggebruikers. Daar horen ook plekjes bij waar je rustig kan verpozen op een bankje: op die manier bouwen we ook verder aan het sociale weefsel in onze Breese samenleving. In de loop van het najaar gaan we dit stuk van de herinrichting van de kleine ring alvast feestelijk kunnen openen en verschuiven de werkzaamheden naar Stationswal.”

Gewijzigde verkeerssituatie

Burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V): “Het kruispunt van de Stationswal met de Malta en Hoogstraat is een knooppunt van rioleringswerken: hier komt een grote connectieput. De aanbesteding is voorzien voor komend najaar en de werken starten in het voorjaar van 2018. Na vijf maanden zal dit stukje wal volledig heringericht zijn en zullen de principes van de Grauwe Torenwal ook hier doorgetrokken worden. Zo zal het hoekje rond de oude Verwerstoren ingericht worden als een leuk hangplekje voor jong en oud. De herinrichting van de Stationswal gaat ook zorgen voor een aantal wijzigingen in de verkeerssituatie. Nog dit najaar nemen we een voorbereidende start met wijzigende rijrichtingen in de Witte Torenwal, Witte Torenstraat, Stift, Glycinestraat en Bloemenstraat. Binnen de kleine ring wijzigt ook de rijrichting van de Hoogstraat, Markt, Gerdingerstraat en Opitterstraat. De tijdelijke parkeerzone op de wal wordt verschoven naar de Witte Torenwal. We gaan er zeker voor zorgen dat er rond de eindejaarperiode voldoende alternatieve en bijkomende parkeerplaatsen zullen zijn. Tegelijkertijd wordt de blauwe parkeerzone verder uitgebreid met de Witte Torenstraat, Stift, Glycinestraat, Boogschutterstraat, Passtraat, Conenstraat, Nieuwstadpoort en Zijstraat. We introduceren dan ook bewonerskaarten die per zone gelden. Een uitbreiding van de ‘Shop&Go-parkings’ en het inrichten van extra langparkeerplaatsen op wandelafstand van het centrum zitten in de pijplijn.”

Inspraak

“Uiteraard willen we alle Breeënaren willen laten meedenken bij de uitwerking van deze herinrichting”, besluit Van der Auwera. “Daarom werden er reeds werkgroepen met middenstanders (mobiliteit, overleg en samenwerking, promotie en antennes ‘minder hinder’) en bewoners (Bree Top Stuurgroep met centrumbewoners Tily Vanbilsen, René Smeets en Danny Das) opgericht. We gaan ook nog regelmatig infosessies organiseren en in de centrale balie in het stadhuis kan je ook steeds terecht met vragen.” Alle info: centralebalie@bree.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer