Wereldwijde minimumtaks voor multinationals kan België veel meer opbrengen dan eerst gedacht

Uit cijfers van de Oeso blijkt dat de nieuwe minimumtaks voor multinationals de Belgische schatkist veel meer op kan brengen dan dat de Belgische regering zelf dacht. Dat zegt de landenorganisatie in een nieuwe impactanalyse.

In het nieuws: De nieuwe minimumtaks voor multinationals zou België 1,1 miljard euro kunnen opbrengen.

  • De opbrengst van de taks was eerder nog begroot op 634 miljoen euro. Een flink verschil, dus. Een nog optimistischer scenario van de Oeso gaat niet uit van 1,1 maar 1,5 miljard euro aan opbrengsten.
  • De belasting voor multinationals kwam er ruim twee jaar geleden, toen de G20-landen daarover een akkoord bereikten: 140 landen gingen uiteindelijk akkoord om een minimale winstbelasting van 15 procent te zullen heffen op multinationals met een omzet van meer dan 750 miljoen euro.

De details: Belastingontduiking zou afnemen.

  • Volgens de Oeso ligt de geschatte opbrengst hoger omdat ook de impact groter zal zijn. Ook belastingparadijzen moeten de regels toepassen, waardoor de denktank verwacht dat er straks maar 7 procent van de multinationals minder dan 15 procent belastingen zullen betalen op hun winsten, tegenover 36 procent nu.
  • Ook zal een groter deel van de belastingen geïnd kunnen worden in het land waar het bedrijf ook effectief zijn winst maakt.
  • De opbrengst uit winstbelasting stijgt zo wereldwijd van 6,5 tot 8,1 procent, of met 155 tot 192 miljard dollar, zo berekende de Oeso met nieuwe methodes. (evb)
Meer