Minister Demir wil volledige uitrol van digitale meter herbekijken: “Ik wil weten of het sop de kolen waard is”

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil de volledige uitrol van de digitale meter herbekijken. Dat kondigt ze aan nadat experten van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen waarschuwen voor oplopende kosten van de operatie.

Siska Thuysbaert

“Ik wil weten of het sop de kolen überhaupt waard is”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) over de uitrol van de digitale meters voor gas en elektriciteit in Vlaanderen. Tegen eind dit jaar zou 80 procent van de Vlaamse gezinnen al zo’n meter in huis moeten hebben. Op dit moment is dat ‘slechts’ 49 procent van de huishoudens. Maar tegen 2029 moet dat zelfs 100 procent worden. Dat heeft de Vlaamse regering in 2019 beslist.

Moeilijke dossiers

De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen plaatst nu ernstige vraagtekens bij die doelstelling van de Vlaamse regering. Volgens de SERV kan de kostprijs van de operatie oplopen tot 3 miljard euro. Dat is dubbel zo duur als de geschatte kosten elders in Europa, klinkt het in een advies. De SERV wijst erop dat de moeilijke dossiers op dit moment aan de beurt zijn.

LEES OOK.Experts plaatsen grote vraagtekens bij plan om bij elk gezin digitale meter te installeren

Zo zijn er Vlamingen die weigeren de deur te openen wanneer Fluvius aanbelt om een digitale meter te plaatsen. Het gaat dan over gezinnen die zonnepanelen hebben en voor wie hun huidige terugtellende meter interessanter is. Een ander probleem waar Fluvius op stuit zijn woningen waar de plaatsing van een digitale meter lang niet evident is. Bijvoorbeeld omdat die in de kelder van het huis moet komen waar geen bereik is. Om al die redenen vragen de SERV-onderzoekers aan netbeheerder Fluvius, energieregulator VREG en de Vlaamse regering om de volledige uitrol van de digitale meters nog eens grondig tegen het licht te houden.

Nieuwe kosten-batenanalyse

Zuhal Demir geeft gehoor aan die oproep. “Het decreet dat de uitrol tot 100% regelt werd in april 2019 door het Vlaams Parlement goedgekeurd na een positieve kosten-batenanalyse van de VREG. Dat was in de periode voor ik minister was”, zegt de energieminister. “Maar het advies van de SERV getuigt nu vooral van gezond verstand. Zij merken terecht op dat we na vijf jaar veel meer weten over wat kan en niet kan, En wat het kost en opbrengt.”

Daarom wil Demir nu dat de VREG, de Vlaams energieregulator, een nieuwe kosten-batenanalyse maakt voor de volledige uitrol van de digitale meter. Op basis daarvan wil ze vervolgens bekijken of het ritme van de uitrol voor de digitale meters aangepast moet worden.

Geen technologische stappen achteruit

Coalitiepartner CD&V reageert terughoudender op het advies van de SERV. “De uitrol van de digitale meter staat al op de agenda van de commissie”, zegt Robrecht Bothuyne, de energiespecialist van CD&V in het Vlaams Parlement.

“Wij zitten inderdaad ook met een aantal vragen voor de SERV, de VREG en Fluvius. Onder meer over de financiering van de hele operatie.” Maar Bothuyne benadrukt wel dat uitstel voor hem niet aan de orde is. “Er is al geld uitgetrokken om de uitrol van de digitale meters te realiseren. Het zou bovendien niet interessant zijn om technologische stappen achteruit te zetten.”

(Lees verder onder de foto)

Robrecht Bothuyne is de energiespecialist van CD&V in het Vlaams Parlement.© rr

Volgens de CD&V’er zijn nog te weinig Vlamingen bekend met de mogelijkheden van een digitale meter. “Denk maar aan dynamische contracten of maandelijkse afbetalingen van de energiefactuur. Dergelijke systemen helpen om de energiefactuur zo laag mogelijk te houden”, zegt Bothuyne. Maar over het al dan niet herbekijken van de uitrol is hij duidelijk. “Eerst de commissie, dan de conclusies. Niet omgekeerd”, besluit de CD&V’er.

LEES OOK.“Slimme meters zijn geen dom idee. Het verplichten ervan wel”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen