De diepvriezer van het kabinet De Moor wordt weggedragen

Deurwaarder neemt diepvriezer en koffiemachine kabinet-De Moor in beslag

Een deurwaarder heeft een diepvriezer en koffiemachine meegenomen uit het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Die inbeslagname komt er omdat De Moor de dwangsommen niet wil betalen voor het niet opvangen van asielzoekers die de procedure hebben doorlopen en opvang zouden moeten krijgen. "Als de overheid de veroordelingen die tegen haar zijn uitgesproken al niet naleeft, hoe gaat ze dan iemand anders terechtwijzen die dat ook niet doet?", vraagt juridisch expert Piet Taelman zich af. 

In 2023 al kwam de deurwaarder aankloppen bij het kabinet-De Moor. Dat ging toen in verzet tegen de inbeslagnames. Volgens advocate Marie Doutrepont (Progress Lawyers Network) oordeelde de beslagrechter nu dat "aangezien de Belgische staat niet bereid is om vrijwillig (de dwangsommen, red.) te betalen" er ook geen misbruik gemaakt wordt door de inbeslagname van de goederen.

"De Belgische staat is al meer dan 9.000 keer veroordeeld door de arbeidsrechtbank voor deze situatie. Ondanks aanhoudende inspanningen van advocaten om de rechten van de asielzoekers te waarborgen, worden deze veroordelingen helaas niet nageleefd", aldus Doutrepont.

"De arbeidsrechtbank heeft dwangsommen opgelegd om de staat te dwingen zich aan de veroordelingen te houden, maar ook die dwangsommen blijven onbetaald", zegt de advocate.

Wat voorafging

Twee jaar geleden al werd het federale agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil veroordeeld tot dwangsommen omdat het asielzoekers niet kon opvangen. Omdat Fedasil die een jaar later nog niet betaald had, kwam er toen een deurwaarder ter plaatse die spullen in beslag mocht nemen en verkopen.

Een maand later, in februari 2023, kwam een deurwaarder ook aankloppen bij het kabinet van De Moor met een lijst goederen die in beslag konden worden genomen. Toen ging het om tafels, bureaus en kasten. Het kabinet heeft toen juridische stappen gezet om die inbeslagnames af te wenden.  

Meubels die niet noodzakelijk zijn voor de werking

Het vonnis van de beslagrechter zegt nu dat de meubels die niet noodzakelijk zijn voor de werking van de administratie en het kabinet op 12 januari publiek verkocht worden via een onlineverkoop. Vandaag werden alvast een diepvriezer en oude koffiemachine in beslag genomen door de deurwaarder. 

"Dat de regering zo volhardend het beginsel van de rechtstaat naast zich neerlegt, en ervoor kiest om meubels van een ministerieel kabinet in beslag te laten nemen in plaats van een gerechtelijke beslissing na te leven, is ongezien en heel verontrustend. Ondertussen blijven asielzoekers beven in de ijskoude nachten van Brussel", concludeert Doutrepont.

De koffiemachine van het kabinet-De Moor

Geen oplossing volgens De Moor

"Er is deze ochtend inderdaad een gerechtsdeurwaarder langs geweest en daarbij zijn een diepvriezer en een koffieapparaat in beslag genomen om openbaar verkocht te worden", bevestigt staatssecretaris Nicole de Moor aan persagentschap Belga.

Deze procedures kosten meer dan dat ze opbrengen

Nicole de Moor (CD&V)

"Ik blijf met deze regering plaatsen zoeken om asielzoekers op te vangen. Wij deden enorme inspanningen deze legislatuur en hebben nu 37.500 plaatsen waarvan 2.000 tijdelijke in de daklozenopvang van Brussel. Iedereen heeft al kunnen zien dat wij ons daarvoor blijven inspannen en nu ook samenwerken met de jeugdsector om mensen op te vangen", gaat ze verder. 

"Alleen hebben we nog steeds onvoldoende plaatsen, maar deze gerechtelijke procedures of inbeslagnames brengen ons geen millimeter dichter bij voldoende opvangplaatsen. Integendeel, ze kosten meer dan dat ze opbrengen."

Als de overheid de regels niet volgt, wie dan wel?

"Een triest dieptepunt", noemt voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken het. Hij verwijt De Moor dat ze ondertussen fors communiceert over het migratiewetboek, dat nog niet goedgekeurd werd. "De bevolking heeft niets aan aankondigingspolitiek als ons asiel- en migratiebeleid in de praktijk één grote chaos is. 

BELUISTER - "De rechtsstaat is failliet", zegt Piet Taeleman duidelijk in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Piet Taelman, professor Burgerlijk Recht aan de Universiteit Gent, reageert teleurgesteld bij "De wereld vandaag" en vraagt zich af hoe de overheid nog een voorbeeld kan stellen aan andere burgers. "Eigenlijk moet je vaststellen dat de rechtsstaat failliet is. Als de overheid, die een voorbeeldrol moet vervullen, al de veroordelingen die tegen haar uitgesproken zijn niet correct naleeft, wie gaat dan nog iemand anders terecht kunnen wijzen die dat niet doet?"

De praktijk toont volgens Taelman ook aan dat de Belgische staat de dwangsommen en verantwoordelijkheden blijft ontlopen. "Dat hoewel er duizenden veroordelingen zijn uitgesproken. De hoofdveroordeling dat ze asielzoekers aan hun basisbehoeften moeten helpen, "bad, bed, brood" om het zo te noemen, moet worden nageleefd. Maar als ze zelfs de dwangsommen niet naleven, zijn we nog ver van huis." 

Meest gelezen