Boeing 737 MAX 9-toestel waarvan zijpaneel in volle vlucht loskwam op 6 januari 2024.
Foto: AP

Boeing 737 MAX 9-toestellen moeten aan de grond blijven in de VS tot veiligheid is gegarandeerd

De Boeing 737 MAX 9-toestellen, die in de VS aan de grond worden gehouden na een incident bij Alaska Airlines waarbij een paneel in de romp los kwam in volle vlucht, zullen niet vliegen tot de veiligheid 100 procent is gegarandeerd. Dat heeft de Amerikaanse minister van Transport Pete Buttigieg gezegd.

Het is nog onduidelijk wanneer de toestellen weer zullen mogen vliegen. Het incident is volgens de topman van Boeing Dave Calhoun het gevolg van een gebrekkige kwaliteitscontrole van het betrokken toestel. Dat was amper acht weken ervoor in gebruik genomen.

Tegenover de Amerikaanse zender CNBC zei Calhoun dat er nog veel onduidelijkheid is over de precieze oorzaak van het incident. Niemand raakte gewond, maar het vliegtuig moest wel een noodlanding maken.

Als reactie besliste de Amerikaanse luchtvaartautoriteit afgelopen zaterdag dat alle 171 vliegtuigen van hetzelfde type aan de grond moesten blijven.

Buttigieg kon vandaag niet zeggen hoelang de maatregel in voege zal blijven. "De enige bezorgdheid is de veiligheid. Niemand moet zich hierbij laten opjagen."

Verschillende luchtvaartmaatschappijen in de VS moesten al vluchten schrappen als gevolg van de maatregel. De minister verwacht nog meer afgelaste vluchten de volgende dagen.

Meest gelezen