Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Deurwaarder neemt diepvriezer en koffiemachine van kabinet-De Moor in beslag: ‘Dit brengt ons geen millimeter dichter’

Donderdag werd onder meer een koelkast in beslag genomen door een deurwaarder.Beeld BELGA

Een diepvriezer en een koffiemachine zijn door een deurwaarder meegenomen uit het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v). De inbeslagname is een gevolg van de wanbetaling van de dwangsommen die de Belgische staat werden opgelegd voor het niet opvangen van asielzoekers die opvang zouden moeten genieten.

Het kabinet-De Moor ging in 2023 in verzet tegen de inbeslagnames door de deurwaarder. Volgens advocate Marie Doutrepont (Progress Lawyers Network) oordeelde de beslagrechter echter dat “aangezien de Belgische staat niet bereid is om vrijwillig (de dwangsommen, red.) te betalen” er ook geen misbruik gemaakt wordt door de inbeslagname van de goederen.

“De Belgische staat is al meer dan 9.000 keer veroordeeld door de arbeidsrechtbank vanwege deze situatie. Ondanks aanhoudende inspanningen van advocaten om hun rechten te waarborgen, worden deze veroordelingen helaas niet nageleefd”, aldus Doutrepont. “De arbeidsrechtbank heeft dwangsommen opgelegd om de staat te dwingen zich aan de veroordelingen te houden, maar ook die dwangsommen blijven onbetaald”, zegt de advocate, bekend van onder meer de verdediging van de activisten van het voormalige kraakpand in de Brusselse Wetstraat.

Lees ook

Pas om 22.15 uur doorgestuurd naar collega-ministers: nieuw migratiewetboek van De Moor al meteen onder vuur

Het vonnis van de beslagrechter heeft tot gevolg dat de meubels die niet noodzakelijk zijn voor de continuïteit van de administratie en werking van het kabinet op 12 januari publiek verkocht worden, via een online verkoop. Donderdag werden alvast een koelkast en een oude koffiemachine in beslag genomen door de deurwaarder.

“Dat de regering zo halsstarrig het beginsel van de rechtsstaat naast zich neerlegt, en ervoor kiest om meubels van een ministerieel kabinet in beslag te laten nemen in plaats van een gerechtelijke beslissing na te leven, is ongezien en heel verontrustend. Ondertussen blijven asielzoekers beven in de ijskoude nachten van Brussel”, concludeert Doutrepont.

Het is de eerste keer dat meubels van een kabinet onder de hamer gaan vanwege de opvangcrisis. Begin vorig jaar gebeurde hetzelfde bij Fedasil, waar een televisie, een sofa en wat huishoudtoestellen in de openbare verkoop gingen.

‘Doen grote inspanningen’

“Er is deze ochtend inderdaad een gerechtsdeurwaarder langsgeweest en daarbij zijn een diepvriezer en een koffieapparaat in beslag genomen om openbaar verkocht te worden”, aldus staatssecretaris Nicole de Moor aan persagentschap Belga. “Ik blijf met deze regering plaatsen zoeken om asielzoekers op te vangen.”

De Moor zegt ook deze legislatuur enorme inspanningen gedaan te hebben. “We hebben nu 37.500 plaatsen waarvan 2.000 tijdelijke in de daklozenopvang van Brussel. Iedereen heeft al kunnen zien dat wij ons daarvoor blijven inspannen en nu ook samenwerken met de jeugdsector om mensen op te vangen. Alleen hebben we nog steeds onvoldoende plaatsen, maar deze gerechtelijke procedures of inbeslagnames brengen ons geen millimeter dichter bij voldoende opvangplaatsen. Integendeel, ze kosten meer dan dat ze opbrengen.”

N-VA-Kamerlid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken spreekt over “een triest dieptepunt”. Hij verwijt De Moor ook dat ze ondertussen communiceert over een nieuw migratiewetboek, hoewel dat nog niet gestemd is door het parlement. “De bevolking heeft niets aan aankondigingspolitiek als ons asiel- en migratiebeleid in de praktijk één grote chaos is.”