AFP or licensors

Overheid halveert "per ongeluk" loon agenten en ambtenaren in Papoea-Nieuw-Guinea: 16 doden bij rellen en plunderingen

De premier van Papoea-Nieuw-Guinea, in Oceaniƫ, heeft de noodtoestand afgekondigd, nadat 16 mensen zijn omgekomen bij zware rellen en plunderingen. De chaos ontstond nadat de politiediensten, soldaten en ambtenaren het werk hadden neergelegd. Ze zijn woedend omdat de overheid "per ongeluk" hun loon heeft gehalveerd.

Honderden mensen hebben winkels geplunderd in Port Moresby, de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea. In de winkels is alles kort en klein geslagen. Hier en daar zijn gebouwen in brand gestoken, waarna dikke rookpluimen uit de stad opstegen.

Op beelden is te zien hoe de plunderaars voeding, maar ook elektronische apparaten dragen die ze hebben gestolen. Door de chaos zijn in de hoofdstad alleen al negen mensen omgekomen. Meer in het noorden van het land, in Lae, vallen zeven doden.

BEKIJK - Winkels worden leeggeplunderd in Papoea-Nieuw-Guinea:

Videospeler inladen...

De premier heeft intussen de noodtoestand afgekondigd. Die zal zeker 14 dagen duren. Daarnaast heeft hij aan een duizendtal militairen de opdracht gegeven de rust te doen weerkeren in Port Moresby. Dat lijkt voorlopig te werken. De komende dagen zullen de militairen paraat staan om in te grijpen "waar nodig".

Er is bewijs dat de plunderingen op voorhand georganiseerd waren

Premier James Marape

Volgens de Amerikaanse ambassade is de politie opnieuw aan het werk, maar blijven de spanningen hoog. "De relatieve rust kan ieder moment worden verstoord", klinkt het.

Honderden mensen plunderen verschillende winkels, op zoek naar waardevolle spullen.
AFP or licensors

"Er is bewijs dat de plunderingen op voorhand georganiseerd waren", zegt de premier James Marape. Als gevolg heeft Marape het hoofd van de politie en enkele topambtenaren geschorst. "We stellen de democratie veilig. We stellen de rechtsstaat veilig", klinkt het.

Een supermarkt in Port Moresby is helemaal uitgebrand.

Woede door loonsverlaging

De chaos ontstond nadat politieagenten en ambtenaren het werk hadden neergelegd. Ze hadden namelijk ontdekt dat hun loon stevig zou verlagen, in verschillende gevallen zelfs met de helft. Niet veel later werd er op sociale media beweerd dat de overheid zelfs de algemene inkomstenbelasting wilde verhogen.

Klopt niet, meldde de overheid in verschillende berichten op sociale media, in de hoop de onrust de kop in te drukken. Volgens premier Marape ging het om een administratieve fout, die de overheid zo snel mogelijk zou rechtzetten. Voor verschillende werknemers bleek dat niet voldoende.

AFP or licensors

"De politie was gisteren niet aan het werk in de stad en mensen namen hun toevlucht tot wetteloosheid, niet alle mensen, maar bepaalde delen van onze stad", aldus Marape.

Dit zijn buitenwijken met zeer arme mensen die bijdragen aan veel misdaad en wetteloosheid

Professor economie Maholop Laveil

"Dit zijn buitenwijken met zeer arme mensen, die geen werk hebben en die bijdragen aan veel misdaad en wetteloosheid in de stad", vertelt Maholop Laveil, professor Economie aan de universiteit van Papoea-Nieuw-Guinea aan BBC. Het land met bijna tien miljoen inwoners is straatarm.

"Velen hebben zwaar geleden omdat ze geen werk hebben. Ze kwamen daarom massaal naar buiten om zo veel mogelijk te pakken te krijgen in de dichtstbijzijnde winkels", zegt Laveil.

Meest gelezen