Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Vlaams Belang trekt met ‘ander & beter’ naar de kiezer, en schuwt de ‘grote middelen’ niet

VB-voorzitter Tom Van Grieken (m.) en ondervoorzitters Chris Janssens en Barbara Pas schieten de precampagne voor 9 juni op gang. 'We zetten de grote middelen in.'Beeld Photo News

Op 150 dagen van de verkiezingen voelt Vlaams Belang ‘het momentum’ naderen. In haar precampagne positioneert de partij zich als het enige alternatief voor al de rest. Maar intussen blijft Chinagate de partij in de nek hijgen.

De slogan ‘ander & beter’ in kapitalen, met daarnaast het gezicht van Tom Van Grieken die naar de einder tuurt: met dat campagnebeeld wil Vlaams Belang de Vlaming de komende maanden om de oren slaan. In de blauwe balk onder de slogan zijn de vijanden te ontwaren: Bart De Wever, Frank Vandenbroucke, Alexander De Croo. Subtiel is niet de stijl van Vlaams Belang, en dat gaat met grote billboards en reclamewagens over heel Vlaanderen duidelijk gemaakt worden. “We zetten de grote middelen in.”

Partijvoorzitter Van Grieken wil in 2024 eindelijk zijn veroveringstocht afronden en toetreden tot een Vlaamse regering. Om dat doel te realiseren positioneert hij zijn partij niet langer als een luide roeper langs de zijlijn maar als een partij die serieus beleid wil voeren. Vlaams Belang is volgens hem “het enige alternatief voor de andere partijen”. Bij de lancering van de precampagne werden donderdag drie speerpunten naar voren geschoven: het socio-economische, migratie en integratie, en het communautaire.

In de voorstellen zitten weinig verrassingen. Gezinshereniging moet flink ingeperkt worden. Ontwikkelingshulp wordt afhankelijk van de vraag of het land meewerkt aan gedwongen terugkeer. De subsidies aan “multiculturele”, “links-activistische” en “woke” organisaties moeten onder de loep worden genomen - zeg maar: geschrapt. “Klimaatdogmatisme” moet plaats maken voor “klimaatrealisme”.

Het vrijgekomen geld moet terug naar de “eigen mensen”: in de vorm van lagere belastingen, of door eindelijk alle mensen met een handicap het zorgbudget te geven waar ze recht op hebben. Kindergeld kan niet langer gegeven worden aan mensen die niet aan de sociale zekerheid bijgedragen hebben.

Strategie

Om dat alles te realiseren, moet België op de schop. “Een fundamenteel ander beleid lukt niet binnen België”, aldus Van Grieken. De strategie om dat te bereiken, loopt over de Vlaamse regering. Van Grieken wil na de verkiezingen zo snel mogelijk een Vlaamse regering vormen, die daarna als één blok aan de federale onderhandelingstafel de Franstalige partijen in de ogen gaat kijken.

Dat blok moet dan logischerwijs bestaan uit Vlaams Belang en N-VA, als dat wiskundig mogelijk is. Al maandenlang probeert iedereen bij het VB de verwachtingen in te tomen: niks is zeker, peilingen zijn maar peilingen, er kan nog veel gebeuren. “We lopen niet op wolkjes”, zweert ondervoorzitter Barbara Pas.

En toch: voortdurend worden de peilingen in herinnering gebracht, waarin Vlaams Belang al geruime tijd de grootste partij van Vlaanderen zou zijn. “Er is een momentum voor de Vlaming om zijn lot in eigen handen te nemen”, is Van Grieken stellig. Hij beseft dat zijn partij niet eeuwig zulke hoge toppen zal scheren in de peilingen.

Rekent Van Grieken zich rijk? De niet onbelangrijke kanttekening bij de plannen om snel een regering te vormen is dat hun enige realistische partner, N-VA, dat net níét wil. De partij van Bart De Wever wil niet nog een keer federaal in de oppositie belanden. N-VA speelt met het idee om de Vlaamse regering als een stok achter de deur te houden: pas op, want wie ons federaal uit de boot duwt, duwen wij uit de Vlaamse regering. Of de gewaagdere versie: pas op, want als je ons federaal uit de boot duwt, maken we een regering met Vlaams Belang.

In beide scenario’s moet de Vlaamse regering wachten op de federale. Maar daar geloven ze bij Vlaams Belang weinig van. Barbara Pas verwijst fijntjes naar de verkiezingen van 2019, toen er met De Wever echt wel serieus werd onderhandeld, zelfs al hadden VB en N-VA toen niet ‘samen een meerderheid’.

Sneeuwbaleffect

Chris Janssens, eveneens ondervoorzitter van de partij, gokt erop dat de nationale verkiezingen in juni een sneeuwbaleffect kunnen hebben voor de lokale verkiezingen in oktober. Als het cordon sanitaire breekt, dan zal het waarschijnlijk eerst lokaal zijn, door N-VA’ers die met het VB in zee gaan. Dan kan de druk om ook Vlaams met VB te besturen snel groeien.

Al heeft het vertrouwen binnen het Vlaams Belang de afgelopen weken onmiskenbaar een knauw gekregen. Chinagate heeft de partij wakker geschud: er is nog niks gewonnen. Frank Creyelman, die zich door China liet betalen voor politieke hand-en-spandiensten, wordt weliswaar afgedaan als een corrupte figuur uit het verleden, iemand die in het VB van vandaag niks meer te betekenen had. Maar daarmee is de zaak lang niet weg.

Iedereen beseft dat er weinig nodig is om een flinke tik te krijgen. Woensdag maakte minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) bekend dat er een strafonderzoek gestart was naar aanleiding van de hele affaire. Het VB maakt zich weinig zorgen, maar ziet ook dat de verdachtmakingen hen intussen wel al weken achtervolgen.

Deze week nog onthulde de krant De Tijd niet eerder bekende berichten tussen Frank Creyelman en zijn Chinese contactpersoon. Daarin kwamen wel meer VB’ers ter sprake. Met name de passage over Filip Dewinter was erg pijnlijk. “Hij moet voorzichtiger zijn”, zei Creyelman over Dewinters Chinese contacten. Wat suggereerde dat er misschien wel meer aan de hand is dan één corrupte VB’er.