Direct naar artikelinhoud
NieuwsSport

Shari Bossuyt krijgt twee jaar schorsing voor positieve dopingtest: ‘Geen enkele vorm van menselijkheid’

Shari Bossuyt.Beeld BELGA

Wielrenster Shari Bossuyt heeft alle hoop opgegeven om deel te nemen aan de Olympische ploegkoers met Lotte Kopecky. Bij een dopingcontrole in maart vorig jaar werden sporen van het verboden middel Letrozole metaboliet gevonden. Bossuyt staat sindsdien op non-actief.

Op 4 december kreeg Bossuyt van het Franse anti-dopingagentschap AFLD een voorstel tot schorsing van twee jaar. Volgens Bossuyt gaat het AFLD mee in haar stelling dat het om niet-intentionele inname van het verboden middel gaat. Omdat de bron van contaminatie niet kan worden aangetoond, ontbreekt volgens Bossuyt evenwel het juridische kader voor strafvermindering.

Bossuyt reageerde donderdag voor het eerst op de schorsing. “geen enkele vorm van menselijkheid of nuance, en geen enkel overleg”, zegt ze in een bericht op sociale media. Ook beweert ze te weten waar de contaminatie vandaan komt, alleen ontbreken officiële rapporten om dit te staven.

De positieve dopingtest van Bossuyt kwam enkele maanden na een positieve dopingtest van veldrijder Toon Aerts, die op hetzelfde product is betrapt. Beide atleten beweren dat de positieve test het gevolg is van het nuttigen van gecontamineerde melk.

Twitter bericht wordt geladen...

In de urine van Shari Bossuyt werd zo’n 1,8 nanogram/ml (0,0018 mg/ml) letrozole gevonden. Bossuyt en haar manager Yannick Prevost verdedigen zich met de stelling dat dit onvoldoende is voor een prestatiebevorderende werking. Een stelling die volgens Bossuyt door de Franse professor Martial Saugy, die in dit verhaal door de AFLD als expert is geraadpleegd, “op basis van vermoedens” van tafel is geveegd.

Shari Bossuyt krijgt twee jaar schorsing voor positieve dopingtest: ‘Geen enkele vorm van menselijkheid’
Beeld BELGA

“Ik ben een 23-jarig meisje die van haar hobby toevallig haar beroep heeft kunnen maken”, schrijft Bossuyt. “Ik ben geen dopingzondaar en heb dit nog nooit één dag overwogen. Ik zal dit ook blijven herhalen tot het op een dag allemaal uitkomt.”

Bossuyt legt zich neer bij de schorsing, omdat ze niet de moed en niet de middelen heeft om in beroep te gaan. “Mijn olympische droom is kapot en iedere dag moet ik rondlopen met de stempel van dopingzondaar. Het is bijna niet te dragen”, aldus Bossuyt.