Verdachten die van Flixbus werden geplukt, zijn weer vrijgelaten: “Beschuldiging van terrorisme is op niets gebaseerd”

Wetteren -

De drie verdachten op de Flixbus die donderdagmorgen door de politie aan de kant gezet werd in Wetteren nadat een passagier enkele personen hoorde praten over het plegen van een aanslag, zijn vrijgelaten. Dat meldt het parket Oost-Vlaanderen. Van effectieve terreurdreiging is geen sprake, meent het parket. “Het hele verhaal is op niets gebaseerd”, zegt de advocaat van een van de verdachten.

Dirk Coosemans, Brent Saey, Pieter Huyberechts, BLG

De Flixbus was woensdag in Barcelona vertrokken en via Frankrijk met halte Rijsel onderweg naar Brussel. Rond zeven uur op donderdagochtend belde iemand vanuit de bus naar de politie. Een trio, dat ook in de bus zat, had het de hele tijd over een aanslag die ze wilden plegen, aldus de beller. De informatie van de melder werd uiterst serieus ingeschat. De federale wegpolitie rukte met veel manschappen uit en haalde de bus rond 7.30 uur aan de kant. Onder begeleiding werd de bus omgeleid naar de politiepost in Wetteren.

Daar werden alle inzittenden – 46 personen, onder wie de chauffeur – een voor een met de handen in de lucht van de bus gehaald. Het voertuig werd daarna binnenin onderzocht, ook de bagage werd gecontroleerd en elke passagier werd ook gescreend, wat heel wat tijd in beslag nam. Ook ontmijningsdienst DOVO kwam ter plekke.

De verdachten, drie jonge Fransmannen, werden geboeid afgevoerd en donderdag de hele dag verhoord. Het parket van Oost-Vlaanderen laat weten dat de sweeping van de bus negatief was en dat er geen explosieven gevonden zijn. Van een terreurdreiging lijkt geen sprake te zijn en dus zijn de verdachten weer vrijgelaten, zo meldt het parket.

“Het lijkt erop dat er een foute inschatting is geweest van de situatie door de getuige. Die heeft de melding gedaan om goed te doen. We hebben alles onderzocht en de verklaringen nagegaan, maar er zijn geen aanwijzingen dat er effectief sprake was van een terreurdreiging. Er is een bepaalde discussie geweest tussen de melder en de verdachten, die zich misschien sterk uitgedrukt hebben”, zegt parketwoordvoerster Hanne Olivier.

Bestemming Australië

Volgens Ann Van De Steen, de advocate van één van de drie verdachten, zijn de beschuldigingen van de getuige op niets gebaseerd. “Mijn cliënt, een 21-jarige Fransman, zat samen met zijn twee vrienden op de bus. Zijn plaats was ingenomen door een man die lag te slapen en twee zitplaatsen innam. Omdat er geen andere plek vrij was, vroeg mijn cliënt om op te schuiven. Daardoor was er wrevel en discussie ontstaan.”

Volgens onze informatie verliep de discussie nogal fors in twee richtingen. Na het incident heeft de slapende man de politie gebeld. “Hij heeft een heel verhaal opgehangen dat mijn cliënt en zijn twee vrienden de bus wilden kapen en flessen met brandbare stoffen bij zich hadden. Ik begrijp de tussenkomst van de politie na zo’n melding uiteraard, maar het was dus allemaal op niets gebaseerd.”

De cliënt van Van De Steen is donderdagavond weer vrijgelaten. “Hij is door de politie aan het station afgezet. Hij mag gaan en staan waar hij wil”, zegt ze.

De drie verdachten bleken onderweg te zijn naar Australië om er te gaan werken. “Het was inderdaad de bedoeling van mijn cliënt om in Australië te gaan werken, hij had daarvoor een werkvergunning. Dat plan ligt nu even in duigen. Ik ga hem later op de dag contacteren om te horen hoe het verder moet”, zegt Van De Steen.

Explosievenhonden controleerden de bagage.© fvv

Vlucht gemist

De bus mocht donderdag na 17 uur pas doorrijden naar Brussel. De passagiers die daar uitstapten, waren zwaar onder de indruk. “De politie richtte felle spots en geweren op ons. We moesten onze handen in de lucht houden. Ze hebben ons ondergebracht in een loods waar we de hele dag zijn gebleven”, zegt passagier Amria Zarour. Andere passagier Anaïs Chokovks miste door het oponthoud haar vlucht naar Zuid-Amerika. “We zijn heel moe en voelen ons aan ons lot overgelaten.”

“De politie richtte felle spots en geweren op ons. We moesten onze handen in de lucht houden”

Amria Zarour

Passagier op de tegengehouden Flixbus

Flixbus bevestigt het voorval. “Onze chauffeurs aan boord, twee Spanjaarden, hebben alvast geen dergelijk ‘vreemd gesprek’ gehoord”, zegt Flixbus-woordvoerder Charles Billiard. “Maar dat hoeft niet te verbazen. Ze zijn bezig met hun job en op zo’n bus is altijd wel wat lawaai.”

(Lees verder onder de afbeelding)

Terrorist

Dat de Flixbus bij de politie achterdocht oproept, is niet echt verbazingwekkend. In 2016 kon Tunesisch terrorist Ani Amri Europa ontkomen via een rit met de Flixbus, nadat hij op de kerstmarkt van Berlijn een aanslag had gepleegd waarbij dertien doden en meer dan vijftig gewonden waren gevallen. De man werd uiteindelijk doodgeschoten in Italië, door de politie.

(Lees verder onder de foto)

Pas uren later kregen de passagiers hun bagage terug.© fvv

“Wij begrijpen de achterdocht van de agenten ook wel”, reageert Flixbus. “Onze chauffeurs controleren wel de identiteitskaart van iedereen die aan boord gaat, maar dat is alleen een ‘visuele controle’. De chauffeurs kunnen niet zijn op de ID’s vervalst zijn of niet. De bagage wordt niet gecontroleerd. Dat is niet doenbaar. Dan zouden we bij elke opstapplaats infraroodapparatuur en bedieners moeten hebben. Dat gaat niet.”

Schadeloos stellen

“We vinden het spijtig dat na de arrestatie van de drie het zolang geduurd heeft eer de bus weer kon vertrekken. De andere passagiers hebben nu hun overstap gemist of hun vliegtuig, want de bus zou nog doorrijden tot de luchthaven. Getroffen reizigers kunnen ons contacteren voor een eventuele compensatie”, klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen