‘Absurde situatie’ rechtgezet: toch extra tijd voor slachtoffers aanslagen in Brussel om kosten in te dienen

© Belga

Brussel/ Zaventem -

Slachtoffers van de aanslagen in Brussel van 22 maart die nog geen financiële steun ontvingen, krijgen nu toch nog 18 maanden de tijd om hun dokterskosten binnen te brengen. Nadat het Grondwettelijk Hof de absurde situatie aankaartte, heeft het parlement donderdag een wetswijziging daarover goedgekeurd.

Cedric Lagast
Bron: Eigen berichtgeving

Overlevende slachtoffers van de dodelijke terreuraanslagen op de luchthaven van Zaventem en metrostation Maalbeek voelen vaak tot op vandaag de gevolgen ervan. Ze hebben nood aan psychologische ondersteuning, of moeten nog steeds medische ingrepen ondergaan. “Sommige gevolgen komen pas jaren later aan de oppervlakte”, zo vertelde advocaat Nic Reynaert, die verschillende slachtoffers bijstaat, eerder al in het Nieuwsblad. “Zeker bij bomexplosies komen de neurologische gevolgen pas na enkele jaren naar boven.”

De regering erkende de twee aanslagen al in 2017 als terreuraanslagen. Daardoor konden slachtoffers een verzoek tot compensatie vragen voor hun medische en juridische kosten, aan de ‘Commissie voor Financiële Hulp aan Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden’, ook wel het Slachtofferfonds genoemd. Elk van hen kan tot 125.000 euro terugbetaald krijgen.

Advocaat Nic Reynaert.© Stefaan Beel

Alleen: door een wet kregen ze daar maar drie jaar de tijd voor. Dat verzoek moest voor 18 maart 2020 ingediend zijn. Absurd, oordeelden de slachtoffers: veel medische kosten kwamen pas nadien naar boven. En ook hun juridische kosten liepen in 2023 op, door het assisenproces over de aanslagen.

Oneerlijk

Die strakke termijn gold bovendien enkel voor terreuraanslagen. Wie slachtoffer is van een andere gewelddaad, krijgt tot drie jaar ná het vonnis van een rechter de tijd. Het Grondwettelijk Hof én de Raad van State gaven de slachtoffers gelijk: de regeling voor terreurslachtoffers is oneerlijk.

Justitieminister Paul Van Tigchelt in de Kamer.© BELGA

Op initiatief van Justitieminister Paul Van Tigchelt (Open VLD) heeft de Kamer de regeling nu aangepast. Wie van de terreurslachtoffers nog geen verzoek indiende of te laat was, krijgt nu alsnog 18 maanden de tijd om dat wel te doen.

“Slachtoffers die nog geen, of een laattijdig verzoek indienden, zijn ervan verzekerd dat ze nog in aanmerking komen voor financiële hulp”

Paul Van Tigchelt

Minister van Justitie

De termijn om een verzoek tot financiële hulp in te dienen, wordt voor slachtoffers van eventuele toekomstige aanslagen bovendien verlengd van drie tot vijf jaar.

“De overheid schoot in het verleden vaak te kort om terreurslachtoffers te ondersteunen”, zegt Van Tigchelt. “Om zeker te zijn dat iedereen in aanmerking kan komen voor het Slachtofferfonds, hebben we de aanvraagtermijn verlengd. Slachtoffers die nog geen, of een laattijdig verzoek indienden, zijn ervan verzekerd dat ze nog in aanmerking komen voor financiële hulp.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen