Paul Magnette pleit voor regularisatie van sans-papiers: “De ‘foefelaars’ zijn een absolute minderheid”

In zijn nieuwste boek breekt PS-voorzitter Paul Magnette een lans voor de regularisatie van sans-papiers, zodat ze ook sociale bescherming krijgen. “Het is een evidentie om eerst werk te maken van de meest schrijnende werkomstandigheden.”

Arnout Gyssels

“In alle grote steden van Europa vind je plaatsen waar een massa mannen en vrouwen ’s ochtends vroeg staan te wachten aan een rij witte bestelwagens. Daar krijgen ze een dagtaak voorgeschoteld voor een euro of 60 à 70. Zij zijn de verworpenen der aarde van vandaag.” PS-voorzitter Paul Magnette heeft het dan over de sans-papiers in het land. Met 120.000 zijn ze volgens de schattingen. En omdat ze officieel niet mogen werken, zijn ze aangewezen op zwartwerk. “Ze hebben geen andere keuze dan hun tijd verkopen aan werkgevers zonder scrupules, vaak als onderaannemer van bedrijven die doen alsof ze van niets weten.”

In zijn nieuwste boek L’autre moitié du monde heeft Magnette het over het begrip werk, volgens hem de centrale waarde van het socialisme. Het terugdringen van de ongelijkheden tussen werknemers zou dan ook dé prioriteit van de linkse partijen en de vakbonden moeten zijn. Tussen mannen en vrouwen. Tussen hoog- en laagopgeleiden. Te beginnen met de meest schrijnende ongelijkheid. “De eerste eis zou dan de regularisatie van werkende sans-papiers moeten zijn”, zegt hij.

“Mensen willen werken, de foefelaars zijn een absolute minderheid”

Paul Magnette

Voorzitter PS

Dat is niet enkel goed nieuws voor de sans-papiers, maar volgens Magnette ook voor de rest van de loontrekkenden. “Zolang een ondergrondse reserve bestaat die overgeleverd is aan willekeur, zullen werkgevers druk kunnen blijven zetten op andere werknemers.” En als de ongelijkheid verdwijnt, dan is er ook minder rancune tussen de loontrekkenden. Dat is volgens Magnette “de voedingsbodem voor traditioneel en xenofoob rechts”.

(lees verder onder de foto)

Asielzoekers rond Klein Kasteeltje, die in Brussel op straat slapen.© Kristof Vadino

PS lanceerde afgelopen zomer al eens het idee van regularisatie van sans-papiers om hen in te zetten in knelpuntberoepen. Vicepremier en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne zag dat wel zitten en Waals minister-president Elio Di Rupo stuurde zelfs een brief naar premier Alexander De Croo (Open VLD). Want ondanks de hoge werkloosheidscijfers in Wallonië speelt de krapte op de arbeidsmarkt ook daar.

Pay them more

Het viel bij de coalitiepartners op een koude steen. “Laten we eerst onze werklozen activeren en dan kijken of we nog bijkomende werkkrachten nodig hebben”, antwoordde De Croo laconiek. In het Waalse Gewest waren eind vorig jaar 119.228 werklozen, een werkloosheidsgraad van 9,76 procent. In Brussel stond die teller met 57.646 zelfs op 14,13 procent. Ter vergelijking in Vlaanderen bedroeg de werkloosheidsgraad toen 3,83 procent of zo’n 95.720 mensen.

Bij de voorstelling van zijn boek wees Magnette erop dat de werkzaamheidsgraad in België nog nooit zo hoog was geweest, dat er de afgelopen legislatuur 300.000 jobs zijn bijgekomen. “Mensen willen werken, de foefelaars zijn een absolute minderheid. Ik word elke dag aangeklampt in Charleroi door mensen die willen werken. Maar de jobs die er zijn, zijn vaak slecht betaald en in slechte omstandigheden. Mijn oplossing is simpel: pay them more.”

En, merkt hij fijntjes op, zelfs als alle openstaande vacatures – zo’n 40.000 – ingevuld worden, dan nog blijven er best wat werklozen over bezuiden de taalgrens. “Er zijn gewoon jobs te kort in Wallonië.”

LEES OOK. Ze werken niet, spreken amper Nederlands en hun wegen zijn verschrikkelijk: de journalist die in de clichés over Wallonië dook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen