Staatsveiligheid opende 8 nieuwe dossiers over politici die bedreiging vormen rond spionage of extremisme

Sinds oktober 2020 maakte de Belgische Staatsveiligheid 8 keer een melding over politici die mee zorgen voor een dreiging. Het gaat over politici die het voorwerp uitmaken van onderzoeken naar bijvoorbeeld spionage, extremisme, georganiseerde misdaad of een terreurdreiging. Staatsveiligheid moet zulke nieuwe dossiers melden aan de premier en de minister van Justitie. 

De acht meldingen gaan over nieuwe onderzoeken van Staatsveiligheid naar politici sinds het begin van deze legislatuur, in oktober 2020. In 2021 meldde de inlichtingendienst zes keer dat een politicus betrokken was bij het tot stand komen van een dreiging, in 2022 één keer, en in 2023 ook één keer.

Mogelijk onbewust betrokken

Het gaat om politici "die ofwel actief bijdragen aan een dreiging, ofwel passief", zegt Francisca Bostyn, administrateur-generaal ad interim bij Staatsveiligheid. Een voorbeeld: het is mogelijk dat de politicus in kwestie zelf niet op de hoogte is dat hij of zij gemanipuleerd wordt in een spionage-zaak. 

Halfweg december lekten chatberichten uit van voormalig Vlaams Belang-politicus Frank Creyelman. Daaruit blijkt dat hij waarschijnlijk als informant werkte voor een Chinese spion. Frank Creyelman zou daarbij ook zijn broer Steven Creyelman hebben proberen betrekken. Steven Creyelman is federaal parlementslid voor Vlaams Belang.

Het is in zo'n geval mogelijk dat Steven Creyelman niet op de hoogte was dat hij bespeeld werd, maar wel mee zorgde voor een dreiging in de zaak. Het is dan goed mogelijk dat de melding van Staatsveiligheid in 2023 ging over Steven Creyelman. Frank Creyelman viel anderzijds niet onder de definitie die Staatsveiligheid gebruikt van politici.

Over welke politici gaat het?

De acht nieuwe dossiers die werden opgestart sinds oktober 2020 roepen heel wat vragen op. Zo weten we dat de meldingen gaan over ofwel parlementsleden, ofwel ministers en staatssecretarissen in een van de regeringen, ofwel de Belgische Eurocommissaris. Burgemeesters worden pas recent meegenomen in de meldingen, andere lokale mandatarissen niet. 

In zo'n onderzoek en per melding kan er sprake zijn van meerdere politici. Zo werd er volgens onze informatie een onderzoek gevoerd door Staatsveiligheid naar het corruptieonderzoek binnen het Europees Parlement, ook bekend als "Qatargate". Daarin werd melding gemaakt over twee politici. Vermoedelijk gaat het om Maria Arena en Marc Tarabella, beiden Europarlementsleden voor de PS. 

Ook nog oudere onderzoeken lopende

Naast deze acht nieuwe dossiers heeft Staatsveiligheid ook nog andere, oudere onderzoeken lopen. Zo weten we dat Staatsveiligheid in 2018 al aan de toenmalige Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) een melding maakte over de relaties tussen Filip Dewinter (Vlaams Belang) en de Chinees Shao Changchun, die eind 2017 het land werd uitgezet wegens spionage. Dit soort onderzoeken, als ze nog niet zijn afgesloten, komen nog eens bovenop de acht nieuwe onderzoeken waarvan hier sprake is.

BEKIJK - "Contraspionage staat opnieuw centraal": uitgebreid gesprek met Francisca Bostyn, topvrouw Staatsveiligheid:

Videospeler inladen...

Meest gelezen