Videospeler inladen...

Van "FRIETJE" tot "AMEN": gepersonaliseerde nummerplaten steeds populairder

Gepersonaliseerde nummerplaten worden steeds populairder. Vorig jaar werden 12.904 van die unieke nummerplaten aangevraagd, wat van 2023 een recordjaar maakt. Van "FRIETJE" over "AMEN" tot "STERREKE": deze mensen hebben er één en vertellen waarom.

Voor wie nog niet helemaal mee is: een gepersonaliseerde nummerplaat kan je naar eigen smaak ontwerpen. Je kiest maximaal 8 verschillende karakters (daar moet minstens 1 letter bij zitten), je doet een aanvraag, betaalt 1.000 euro (+ 30 euro verwerkingskosten) en ontvangt hem even later thuis.

Uiteraard zijn er wel een aantal regels waaraan je combinatie moet voldoen. "Twee categorieën van zaken kunnen niet", legt Thomas Despiegelaere van de FOD Mobiliteit uit. 

"De eerste categorie zijn zaken die voor verwarring kunnen zorgen met vaste categorieën van nummerplaten. Bijvoorbeeld de nummerplaten voor specifieke voertuigen zoals landbouwvoertuigen of moto's, maar ook enkel cijfers want die zijn voorbehouden voor het paleis."

"De andere categorie zijn combinaties die aanstootgevend kunnen zijn, verwijzen naar terroristische groeperingen of dergelijke meer."

12.904 mensen deden dat in 2023, het hoogste aantal tot nu toe. Een verklaring daarvoor is er niet echt, maar mogelijk zien mensen de nummerplaten meer en meer opduiken in het straatbeeld en worden ze zo overtuigd er zelf ook een aan te schaffen.

Wij spraken met enkele mensen die zo'n unieke nummerplaat (of meerdere) lieten drukken. Lees hieronder voor welke combinatie ze gingen en waarom.

"AMEN" van begrafenisondernemer Olivier

Olivier heeft zijn nummerplaat al een jaar of 6. "Ik had een nieuwe auto gekocht en dacht 'waarom niet?'." Als begrafenisondernemer ging zijn eerste gedacht naar "RIP" (Rest In Peace), "maar dat was misschien wat bruuskerend".

"Omdat ik vaak aan een kerk toekom, dacht ik aan 'AMEN'. Toen ik de betekenis van dat woord opzocht, vond ik dat het staat voor 'het is zo'. Dat past wel, vind ik." 

"4-SHS" van gezin Arn en Tamara

Arn en Tamara hebben hun nummerplaat sinds maart 2021. Vijf jaar eerder liep het mis tijdens de operatie van hun zoontje. "Hij moest zijn amandelen laten verwijderen, maar kreeg tijdens de operatie niet genoeg zuurstof waardoor hij nu zwaar gehandicapt is."

Het gezin kocht een busje waar de rolwagen van zoontje Matti eenvoudig in kan. "Voor dat busje wouden we graag een gepersonaliseerde nummerplaat. We dachten eerst aan zijn naam, maar dan werd onze dochter achteruitgeschoven."

Uiteindelijk kiezen Arn en Tamara voor "4-SHS". "Dat staat voor 4 superheroes (4 superhelden, red.). Zo voelen we ons als gezin. En op deze manier hebben we er toch iets positief aan kunnen koppelen."

"FRIETJE" van frituuruitbater Philip

Ook Philip denkt eerst aan de namen van zijn kinderen wanneer hij in 2022 beslist een gepersonaliseerde nummerplaat te nemen. "Ik heb er vier: Kato, Jens, Summer en Lex. Maar toen ik de eerste letters van hun namen combineerde, kwam ik uit op 'JEUKSEL'."

Op zoek naar een alternatief dan maar. Dat bleek niet zo moeilijk. "Ik ben frituuruitbater dus 'FRIETJE' was snel gekozen. Mijn zaak is aan een drukke rotonde en mijn auto staat altijd voor de deur. Veel mensen vinden het tof."

"STERREKE" en "CACHER-S" van geocacher Heidi

Over naar Heidi, een fervent geocacher. Geocachen is een hobby waarbij iemand op zoek gaat naar een schat (of cach) die verstopt werd. Heidi heeft al 17.000 van die caches tot een goed einde gebracht en reisde daarvoor al verschillende landen af.

Haar nummerplaat is dan ook een verwijzing naar haar geliefde hobby. "'STERREKE' is mijn profielnaam. Ik heb mijn nummerplaat jaren op mijn camper gehangen waarmee ik rondreisde om wereldwijd caches te doen." 

"Toen ik hem kocht, moest ik daar nog 2.500 euro voor betalen. Dat is veel, maar ik had het er voor over. Ik wou het absoluut. 'Het heeft iets', vind ik. Sindsdien sta ik niet meer alleen bekend om mijn moeilijke caches, maar ook om mijn auto."

"Een paar jaar later heeft mijn vriend me voor Valentijn nog een gepersonaliseerde nummerplaat cadeau gedaan. Dat is 'CACHER-S'. Opnieuw een verwijzing naar geocachen."

"4-YOU", "4-YOU-2" en "WIM-VP" van zakenman Wim

Niet twee, maar drie gepersonaliseerde nummerplaten heeft zakenman Wim ondertussen. De reden moet niet ver gezocht worden. "De eerste twee zijn reclame voor mijn bedrijf. In 2013 ben ik zelfstandig geworden en in 2015 kocht ik een nieuwe auto."

"Bij die auto heb ik ineens een gepersonaliseerde nummerplaat gekocht. '4-YOU' verwijst naar mijn bedrijf '4-You Consult'. Een aantal jaar later is mijn dochter bij mij komen werken. Zij kreeg de nummerplaat '4-YOU-2'."

Maar ook voor zijn persoonlijke leven zag Wim een gepersonaliseerde nummerplaat wel zitten. "Die platen voor de zaak dienen om naamsbekendheid te creëren, die voor mezelf vind ik gewoon tof. Ik ben heel eenvoudig voor 'WIM-VP' gegaan."

Meest gelezen