Vlaamse regering vindt nodige 12 miljoen om zorgbudgetten weer op beloofd niveau te brengen

De Vlaamse regering heeft op vraag van minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) de nodige miljoenen gezocht en gevonden om de zorgbudgetten voor mensen met een beperking weer op te trekken naar het niveau dat hen oorspronkelijk beloofd was. Door een aanpassing van dat systeem in 2021 kregen sommige mensen sindsdien minder geld, maar de Raad van State vond dat dat niet kon. 

In 2021 had de Vlaamse regering het systeem van de "persoonsvolgende budgetten" voor mensen met een handicap aangepast met als doel ze eerlijker verdelen. Zo'n 700 mensen kregen sindsdien meer, maar 2.200 mensen met een beperking kregen minder dan beloofd. Het verschil liep in bepaalde gevallen op tot 10.000 euro per jaar. Daarop trok de vzw Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap naar de Raad van State en die gaf de vzw eerder deze week gelijk

Dat arrest betekent dat iedereen die de voorbije jaren minder budget heeft gekregen dan oorspronkelijk was beloofd, dat geld alsnog zal moeten krijgen. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) moest daarvoor samen met haar collega's uit de Vlaamse regering op zoek naar zo'n 12 miljoen euro.

"Onvoorziene uitgaven"

De Vlaamse ministers zijn het nu eens geraakt om dat geld uit een potje te halen dat in de begroting ingeschreven was voor "onvoorziene uitgaven". Ook gaan ze akkoord om geen geld terug te vragen van mensen die door de nieuwe regeling net een hoger zorgbudget hadden gekregen. "Zij zullen dat budget ook in de toekomst mogen behouden", verzekert Crevits. 

Mensen die recht hadden op meer budget, zullen dat dus vanaf nu kunnen krijgen. Voor wie de voorbije jaren te weinig kreeg, moet de Vlaamse regering wel nog laten uitzoeken hoe die compensatie precies kan verlopen. "We hopen dat dit in de komende weken rond geraakt", zegt Crevits. "We willen dat de gevolgen van dit arrest zo snel mogelijk uitgewist geraken en dat mensen garanties en zekerheid krijgen."

Meest gelezen