Piloten Brussels Airlines staken vanaf morgen 24 uur, 80 procent van vluchten geschrapt

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines schrapt morgen "ongeveer 70 tot 80 procent" van de 112 geplande vluchten. Dat is het gevolg van een pilotenstaking die morgen om 5 uur ingaat en 24 uur zal duren. De piloten zijn ontevreden dat de directie hun cafetariaplan niet wil indexeren.

"We hebben allemaal de hoge inflatie gevoeld", zegt Olivier Van Camp, van de socialistische vakbond ABVV/BBTK. "Het loon van de piloten is geïndexeerd, maar niet het cafetariaplan." Dat cafetariaplan omvat extralegale voordelen die de piloten als deel van hun loon ontvangen. "Daardoor is hun koopkracht verminderd."

Waarschuwingsstaking

"Wij zijn daarvoor naar de rechter getrokken. Die heeft ons gelijk gegeven. De directie van Brussels Airlines beloofde om die indexering toe te passen, maar komt daar nu op terug en gaat toch in beroep tegen de beslissing van de rechtbank."

Er is een "absoluut vertrouwensverlies" in het management, zegt Jolinde Defieuw van de christelijke vakbond ACV Puls. "Het management had beloftes die het niet nakomt. Het maakt elke uitnodiging tot constructief overleg zeer ongeloofwaardig."

"Dit is de druppel, bovenop alle andere problemen die er zijn bij Brussels Airlines. Het kan zo niet verder", zegt Van Camp. "Daarom leggen veel piloten morgen vanaf 5 uur het werk neer, 24 uur lang." 

"Het is een waarschuwingsstaking", voegt Van Camp toe. "Dit kan het begin zijn van misschien meerdere stakingen als de problemen niet worden opgelost. De drie vakbonden steunen de actie." Defieuw sluit niet uit dat het cabine- en grondpersoneel zich zullen aansluiten bij de actie.

Vluchten geschrapt

Zowat 14.000 passagiers hebben een ticket voor een vlucht van Brussels Airlines. Voor veel van hen is de kans dus groot dat de vlucht niet doorgaat. "Brussels Airlines bevestigt met spijt dat de meerderheid van de vluchten morgen geannuleerd zal worden door de staking", klinkt het bij de maatschappij. Het gaat om 70 à 80 procent van de vluchten.

BEKIJK - Nico Cardone (Brussels Airlines): "Hinder zal behoorlijk groot zijn":

Videospeler inladen...

Reizigers van wie de vlucht geschrapt wordt, zullen een bericht krijgen. Ze kunnen hun geld terugvragen of herboeken op een andere vlucht. "Onze teams doen er alles aan om mensen zo snel mogelijk op hun bestemming te krijgen, in nauwe samenwerking met de andere luchtvaartmaatschappijen van Lufthansa Group", aldus Nico Cardone, woordvoerder van Brussels Airlines.

Hij verwacht dat een deel van de reizigers die normaal via Brussel naar elders zouden vliegen, met een andere Lufthansa-maatschappij op bestemming zal kunnen raken en "dus uiteindelijk geen of weinig hinder zal ondervinden". 

"Staking is geen oplossing"

"We verontschuldigen ons bij alle passagiers die hinder ondervinden van de staking. Een staking is geen oplossing voor het conflict, integendeel: het heeft een negatieve impact op ons bedrijf en zet toekomstige investeringen onder druk."

"We roepen de vakbonden op om rond de tafel te komen om de gesprekken voort te zetten en onnodige schade aan Brussels Airlines te voorkomen."

Er was eind vorig jaar al sociale onrust bij Brussels Airlines. Zowel cabinepersoneel als piloten dreigden met stakingen in december, maar die konden uiteindelijk afgewend worden na overleg. En ook bij de techniekers van de luchtvaartmaatschappij was het onrustig, zij dienden een verzoeningsaanvraag in.

Meest gelezen