Busbouwer Van Hool krijgt grote bestelling uit Nederland: "Maar impact op tewerkstelling nog niet duidelijk"

Busbouwer Van Hool uit Koningshooikt mag meer dan 100 elektrische bussen leveren aan de Nederlandse vervoersmaatschappij Qbuzz. Dat is een opsteker nadat vorige week bekend raakte dat De Lijn een groot aantal bussen bij een Chinese busbouwer heeft besteld. Van Hool kampt al langer met economische werkloosheid, maar het is nog niet duidelijk of deze bestelling dat zal kunnen oplossen. 

Van Hool leverde eerder al 54 bussen aan de Nederlandse vervoersmaatschappij Qbuzz en krijgt er nu nog een bestelling bij van 112 elektrische bussen. "We zijn blij dat de Nederlanders hun vertrouwen in ons bevestigen ", zegt Dirk Snauwaert van Van Hool. Er is nog niet beslist of de bestelde bussen in Koningshooikt geproduceerd zullen worden, of in de fabriek van Van Hool in Noord-Macedonië. "We weten wel al dat onder andere de volledige ontwikkeling van de bussen en het bouwen en testen van prototypes in Koningshooikt zal gebeuren."

Een zwaluw maakt de lente niet, er zijn nog uitdagingen bij Van Hool

Dirk Snauwaert, Van Hool

Van Hool heeft het al langer moeilijk en het was dan ook een teleurstelling toen vervoersmaatschappij De Lijn vorige week bekendmaakte dat ze bussen in China heeft besteld. Bij de busbouwer in Koningshooikt kampen ze met economische werkloosheid, dus iedere nieuwe bestelling en het vooruitzicht op meer werk zijn hoopgevende elementen.

Toch is het nog niet duidelijk wat de impact zal zijn van de bestelling uit Nederland. "Op het vlak van tewerkstelling zal ook hier een zwaluw de lente niet maken. Het is nog voorbarig om de impact in te schatten, maar het staat vast dat er nog uitdagingen zijn bij Van Hool", besluit Snauwaert.

Meest gelezen