Piloten Brussels Airlines gaan vanaf zaterdagochtend 24 uur staken: tot 80 procent van vluchten geannuleerd

De piloten van Brussels Airlines leggen vanaf morgenochtend 5 uur 24 uur het werk neer. Dat meldt ‘VRT NWS’ en werd ondertussen ook bevestigd. Ze klagen met die actie de indexering van het cafetariaplan aan. De luchtvaartmaatschappij moet daardoor tot 80 procent van de vluchten annuleren.

Nadat vorige maand een pilotenstaking nog kon worden afgewend bij Brussels Airlines, met een akkoord om de werkdruk te verlagen, hebben de piloten nu toch beslist om het werk neer te leggen. Vanaf zaterdagochtend 5 uur zullen ze 24 uur lang staken, meldde de socialistische vakbond BBTK.

Het gaat om een spontane staking, waarbij de gebruikelijke procedure – met een stakingsaanzegging en verzoeningsvergadering – niet is gevolgd. De onvrede bij de piloten leeft al langer, maar de vlam sloeg donderdag in de pan na een overleg met de directie. Daarin is de directie van de luchtvaartmaatschappij teruggekomen op eerdere beloftes, zegt Jolinde Defieuw van de christelijke vakbond ACV Puls, en hebben de piloten – na een korte bevraging – beslist om het werk neer te leggen. Defieuw spreekt over “een complete vertrouwensbreuk”.

De spanningen over verloning en arbeidsomstandigheden lopen al langer op binnen Brussels Airlines. Toen de maatschappij in 2020 in volle coronacrisis gered moest worden van het bankroet, heeft het personeel fors moeten inleveren. Nu het de maatschappij beter voor de wind gaat – afgelopen zomer werden recordcijfers in de boeken geschreven – willen ze meer mee kunnen profiteren, klinkt het bij de bonden.

“Aan het lijntje gehouden”

De directe aanleiding nu is een conflict over een deel van het loonpakket dat in 2020 in extralegale voordelen is omgezet. Een deel van dat cafetariaplan is de afgelopen jaren niet geïndexeerd. Dat zette kwaad bloed bij de piloten, en ze trokken naar de rechtbank om dit aan te vechten. “De directie van Brussels Airlines heeft altijd gezegd de uitspraak van de rechter te respecteren”, zegt Defieuw. “Maar nu de piloten gelijk hebben gekregen van de rechtbank, komt de directie hier nu op terug. Donderdag kondigde ze aan om toch in beroep te gaan.” De piloten zijn dan ook “kwaad dat ze heel de tijd aan het lijntje zijn gehouden”, klinkt het.

De Franstalige christelijke bediendebond CNE roept de stewards en stewardessen van Brussels Airlines op om zaterdag mee te staken met piloten van de luchtvaartmaatschappij. Vakbondsman Didier Lebbe verwijt de directie dat ze nog geen voorstellen op tafel heeft gelegd inzake arbeidstijd en loonvoorwaarden. “Onze eisen liggen sinds eind november op tafel, maar er werd nog niet aan tegemoetgekomen, ondanks beloftes van de directie dat ze na Nieuwjaar met voorstellen zou komen”, aldus de CNE’er.

“De directie heeft altijd gezegd de uitspraak van de rechter te respecteren. Maar nu de piloten gelijk hebben gekregen van de rechtbank, komt de directie erop terug”

Jolinde Defieuw

ACV Puls

Tot 80 procent geannuleerd

“We betreuren dat de pilotenvakbonden oproepen tot een wilde staking morgen, op zaterdag 13 januari”, zegt Brussels Airlines-woordvoerder Nico Cardone. “We verontschuldigen ons bij alle passagiers die hinder ondervinden door de staking. Onze collega’s doen er alles aan om oplossingen te vinden voor iedereen, een taskforce is opgezet om de gevolgen van de staking af te handelen”, zegt hij. “Brussels Airlines blijft ambitieus om bij de beste werkgevers van België te horen en staat altijd open voor een constructieve dialoog met de vakbonden.” De inhoud van het conflict wil de luchtvaartmaatschappij niet extern bespreken.

“Een staking is geen oplossing voor het conflict, integendeel: het heeft een negatieve impact op ons bedrijf en zet toekomstige investeringen onder druk. We roepen de vakbonden op om rond de tafel te komen om de gesprekken voort te zetten en onnodige schade aan Brussels Airlines te voorkomen.”

Brussels Airlines bevestigt dat de meerderheid van de vluchten op zaterdag 13 januari geannuleerd zal worden door de staking. Ongeveer 70 tot 80 procent van de vluchten zal worden geschrapt. “Reizigers die niet kunnen reizen zaterdag zullen geïnformeerd worden en kunnen kiezen om hun geld terug te vragen of te herboeken op een andere vlucht. Onze teams doen er alles aan om mensen zo snel mogelijk op hun bestemming te krijgen, in nauwe samenwerking met de andere luchtvaartmaatschappijen van Lufthansa Group”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen