CHECK - Hebben roodharigen een hogere pijngrens? 

Op sociale media wordt beweerd dat mensen met rood haar een hogere pijngrens zouden hebben dan mensen met een andere haarkleur. Maar tegelijkertijd wordt er ook beweerd dat ze bij operaties meer verdoving moeten krijgen. Volgens experten is het moeilijk om hier een eenduidig antwoord op te geven. 

In het kort 

Vandaag, 12 januari, is het Kiss A Ginger Day, een dag waarop je roodharigen een kus zou moeten geven. Op het internet gaan al langer verschillende beweringen rond over roodharigen. De laatste maanden circuleerde de bewering dat mensen met rood haar een hogere pijngrens zouden hebben. En ook dat ze meer verdoving zouden nodig hebben bij een operatie. 

Maar? 

Over beide beweringen heerst veel onduidelijkheid. Beide beweringen zouden te maken hebben met een bepaald genetische variatie waardoor roodharigen minder melanine aanmaken en dat zou een invloed kunnen hebben op hun pijngrens en de hoeveelheid verdoving die zij nodig hebben. Maar binnen de wetenschappelijke literatuur en tussen experten heerst hier onenigheid over. Er zijn ook studies die aantonen dat er tussen roodharigen en mensen met een andere haarkleur geen verschillen zijn. Pijn is ook een complexe materie om objectief te meten. 

1. Het is onduidelijk dat roodharigen een hogere pijngrens zouden hebben

Roodharigen zouden een hogere pijngrens hebben. Deze bewering circuleert al een aantal jaar op sociale media en in verschillende kranten. De laatste maanden wordt de bewering ook veelvuldig gedeeld op TikTok. 

Volgens professor dr. Bart Morlion, anesthesist bij het UZ Leuven, is het moeilijk om hier een eenduidig antwoord op te geven. Er zijn verschillende studies die elkaar tegenspreken. "Er zijn oudere studies die zeggen dat roodharigen een verlaagde gevoeligheid hebben, dat zij dus makkelijker pijn voelen. Maar anderzijds zijn er recentere studies die net van het tegenovergestelde uitgaan, uit hun observaties zou een hogere pijngrens blijken.

Het feit dat er zulke tegenstrijdige resultaten zijn in de studies, verklaart Morlion als volgt: "Men is vroeger tot het besluit gekomen dat pijndrempels bepaald worden door een bepaald gen dat onder andere te maken heeft met je huidskleur, namelijk melanocortine receptor 1."

Afhankelijk van welke variatie je hebt in dat gen, bepaalt dat mee je huidskleur, huidtype en haarkleur. "Men dacht dat dit gen gelinkt was aan je pijndrempel, maar het is veel complexer dan dat. Er bestaan heel veel variaties, dus niet elke variatie bij de roodharige heeft dezelfde vertaling van dat gen. In functie van die varianten kan er een verschil in pijndrempels zijn dat zowel positief als negatief kan zijn, en kan resulteren in een verhoogde of verlaagde pijndrempel."

"Er zijn experimenten met knaagdieren waarbij men vastgesteld heeft dat roodharige muizen een hogere pijngrens hebben. Maar die resultaten zeggen niets over pijn bij mensen. Pijn is ook een emotionele ervaring; die verbanden zijn veel complexer dan men op het eerste zicht zou denken", aldus Morlion. 

Volgens dokter Sam Schelfout, pijnarts bij UZ Gent, is er nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig naar deze bewering. Hij merkt ook op dat pijn niet eenvoudig te meten is. "Als je bij mensen pijn gaat meten, dan is dat een samenloop van zoveel verschillende factoren. Zowel biologische (de rode haarkleur), maar ook psychologische factoren en sociale context spelen een belangrijke rol. Dit maakt dat bij éénzelfde persoon (ongeacht de haarkleur) de pijndrempel kan verschillen van dag tot dag."

Knack schreef hier vorig jaar ook al een factcheckartikel over. Hun conclusie was dat roodharigen gevoeliger kunnen zijn voor bepaalde pijnprikkels, maar dat de resultaten niet eenduidig zijn. 

Conclusie

  • Online wordt beweerd dat roodharigen een hogere pijngrens zouden hebben. 
  • De bewering komt van een genetische variatie waardoor roodharigen minder melanine aanmaken. Initieel dacht men dat dat gelinkt was aan de pijndrempel. Maar het is complexer dan dat. Niet elke roodharige heeft ook dezelfde variatie van dat gen. 
  • Er zijn ook heel wat studies die elkaar tegenspreken. Sommige gaan ervan uit dat roodharigen een lagere pijngrens hebben, andere een hogere. 
  • Pijn wordt bepaald door biologische, maar ook psychologische factoren en sociale context spelen een belangrijke rol.  
  • Pijn bij mensen is ook moeilijk objectief te meten. 
  • Voor deze bewering is dan ook onvoldoende bewijs. 

2. Nog niet voldoende bewijs dat roodharigen meer verdoving nodig hebben

In andere video's wordt beweerd dat roodharigen meer verdoving nodig zouden hebben tijdens een operatie. 

Volgens Luc De Baerdemaeker, anesthesist bij UZ Gent, is dit een mythe. Volgens hem komt deze bewering van de eerder vermelde genetische variatie bij de melanine aanmaak bij roodharigen. "Deze bewering komt van het feit dat roodharigen een genetisch defect hebben en daardoor minder goed melanine aanmaken. Ze maken enkel rode melanine aan in plaats van de donkere. Als je lichaam minder melanine aanmaakt, zal het ter compensatie een ander hormoon extra aanmaken: het pro-opiomelanocortine."

En dat hormoon heeft een link met onze natuurlijke pijnstillers. Het genetisch defect dat verantwoordelijk is voor roodharigheid, is in mindere mate ook aanwezig in de hersengebieden waar onze natuurlijke pijnstillers actief zijn en die onze pijndrempel en gevoeligheid aan anesthesieproducten bepalen. Veel onderzoekers gingen ervan uit dat deze hersengebieden met hetzelfde defect ook minder gevoelig zouden zijn en daardoor dus meer verdoving zouden nodig hebben. 

Maar dit klopt niet volgens De Baerdemaker. Want bij meerdere studies was geen verschil tussen roodharigen en niet-roodharigen te zien. Deze studie bijvoorbeeld vergeleek roodharigen met niet-roodharigen voor de nood aan verdoving en pijnstillers en zag geen verschil. Nog een andere studie vergeleek de gevoeligheid voor propofol, een veel gebruikt anestheticum, en mat ook de diepte van de anesthesie. Opnieuw werd er geen verschil vastgesteld. 

Volgens Bart Morlion heeft men in dierenexperimenten wel kunnen vaststellen dat roodharige dieren iets meer pijnstillers nodig hebben. In een recent onderzoek heeft men dit ook bij mensen vastgesteld. Maar hij geeft ook aan dat dit in andere studies dan weer ontkracht wordt. 

Bij lokale verdoving blijkt uit studies dat roodharigen iets meer verdovend product nodig hebben, meer bepaald lidocaïne, iets wat vaak bij de tandarts gebruikt wordt. 

Conclusie

  • Online wordt beweerd dat mensen met rood haar meer verdoving zouden nodig hebben bij een operatie. 
  • Er zijn studies die aantonen dat dit waar is, maar er zijn ook studies die aantonen dat het niet waar is. 
  • Er is nog geen wetenschappelijke consensus over en daarom is er voor deze bewering onvoldoende bewijs

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS? 

Zoek je meer verhalen van VRT NWS CHECK over factchecking, desinformatie of online bedrog? Die vind je hier

Wil je weten hoe we te werk gaan bij het factchecken? Dat lees je in dit artikel

Heb je vragen of opmerkingen of wil je weten wie er in ons team zit? Dat lees je in dit artikel.  

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van enkele andere Vlaamse en Nederlandse redacties. 

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.  

VRT NWS is erkend lid van het International Fact-Checking Network

Meest gelezen