Veeteelt

China gaat weer Belgisch varkensvlees invoeren

Voor de Belgische varkenssector is China een belangrijk exportland.© Marc Herremans

China heft zijn embargo op Belgisch varkensvlees op. Daarover werd een akkoord bereikt tijdens een bezoek van een Belgische regeringsdelegatie aan Peking. Die vleesexport was in 2018 stilgevallen door de Afrikaanse varkenspest.

Tom Ysebaert

China en België hebben een akkoord gesloten om de export van Belgisch varkensvlees naar het Aziatische land te hervatten. Dat werd beklonken tijdens het officiële staatsbezoek van eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) aan China.

In 2019 zette China de invoer van Belgisch varkensvlees stop na een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in ons land. België was in 2020 ziektevrij verklaard, maar de export van het vlees was nog niet herbegonnen. De export van varkensvlees naar China was in 2018 goed voor 3.474 ton.

Er liepen al sinds 2021 onderhandelingen met China onder impuls van minister Lahbib en haar collega David Clarinval (MR), de federale minister van Landbouw. Het federale Voedselagentschap (FAVV) had voordien een vertegenwoordiger naar China gestuurd om schot te krijgen in verschillende dossiers over Belgische landbouwproducten. Behalve voor varkensvlees werden er ook voor paprika en witlof principeakkoorden getekend.

Er was ook een delegatie van de vleessector en van de Boerenbond (BB) mee naar Peking gereisd met de regeringsploeg, onder wie BB-voorzitter Lode Ceyssens. Het belang van China voor de vleessector is groot. Het land is wereldwijd de grootste consument van varkensvlees. Voor de crisis ging 7 procent van onze export naar landen buiten de Europese Unie, een derde daarvan was bestemd voor China.

De Chinezen kopen ook oren, poten en snuiten of delen van het varken die wij eerder als slachtafval zien.

Minister Clarinval noemt het opheffen van het embargo “een grote overwinning voor onze boeren”. Voor minister Lahbib betekent meer export een betere handelsbalans met China.

De productie van Belgisch varkensvlees is goed voor meer dan een miljoen ton en is 1,9 miljard euro waard. Er zijn 5.750 bedrijven in actief.