Paul Gheysens schakelt ontslagen Plopsa-ceo in bij Antwerp

Steve Van den Kerkhof.© DBA

Steve Van den Kerkhof (49), die vorig jaar moest opstappen als ceo bij Plopsa, is als consultant aan de slag voor voetbalclub Antwerp. Hij doet dat op vraag van voorzitter Paul Gheysens.

David Van den Broeck

Steve Van den Kerkhof stond 22 jaar lang bekend als succesvol ceo van pretparkengroep Plopsa, een onderdeel van Studio 100. Toen De Tijd in februari 2023 met tientallen negatieve getuigenissen over hem naar buiten kwam ging het plots niet meer over de grote omzetten die hij boekte – in 2022 nog 115 miljoen euro, een record – maar over de verziekte sfeer binnen het bedrijf. Ex-werknemers beschuldigen Van den Kerkhof van grensoverschrijdend gedrag. Ze spraken over scheldpartijen, beledigingen en pesten.

Van den Kerkhof hield zijn onschuld altijd staande. “Ja, ik ben veeleisend, mag het?”, zei hij, maar hij betwistte dat hij mensen had geviseerd of vernederd en verwees fijntjes naar het feit dat hij in al die jaren geen klachten had gekregen, niet van medewerkers, niet van de bazen.

Studio 100 stelde echter advocate Christine Mussche aan om de bedrijfscultuur te onderzoeken, en eind maart, nadat haar rapport klaar was, werd Van den Kerkhof ontslagen. “Steve Van den Kerkhof is een van de drijvende krachten geweest achter de mooie groei van Plopsa en daarvoor zijn wij hem erkentelijk”, zeiden topmannen Gert Verhulst en Hans Bourlon in een statement, maar: “We nemen alle nodige maatregelen zodat elke werkomgeving binnen de groep positief en aangenaam is en blijft.”

Van den Kerkhof zou nog actief blijven in de pretparkwereld, maar nu is hij ook in de voetbalwereld opgedoken, meer bepaald bij landskampioen Antwerp. Hij staat niet op de loonlijst en zetelt ook niet in de raad van bestuur, maar hij loopt wel geregeld op de Bosuil rond. Voorzitter Paul Gheysens heeft hem ingeschakeld op projectbasis. Zowel de club als Van den Kerkhof wil niet dieper ingaan op de inhoud van zijn opdrachten, maar het is al een tijdje bekend dat Antwerp moeilijkere tijden beleeft op financieel vlak. Het kampt voor het tweede jaar op rij met cashflowproblemen en wil naar een efficiëntere kostenstructuur, dus in die zin komt zijn expertise wel van pas.