Voor eerst in 15 jaar daalt aantal brouwerijen in België

Het aantal brouwerijen in België is eind vorig jaar in vergelijking met een jaar eerder met dertien gedaald tot 417. Dat becijferde de vereniging van bierliefhebbers Zythos.

Bron: BELGA

Het zijn er wel nog steeds een pak meer dan de 130 brouwerijen die het land vijftien jaar geleden telde. Maar de daling onderstreept wel de moeilijkheden waarmee de vele kleine brouwerijen te kampen hebben.

Er is sprake van een resem uitdagingen, verduidelijkte sectorkoepel Belgische Brouwers eerder. Zo wogen de pandemie en het conflict in Oekraïne op de brouwerijen, denk maar aan hogere energieprijzen en duurdere grondstoffen en verpakkingen. “Bovendien staat de koopkracht onder druk, onze brouwers vechten voor hun verkoopvolumes en marges”, liet de sectorfederatie enkele maanden geleden optekenen.

Directeur Krishan Maudgal van Belgische Brouwers verduidelijkt vrijdag dat de markt “een beetje verzadigd is” in België. Maar hij relativeert ook de daling van het aantal brouwerijen. “In volume, komt dit neer op nog geen 0,01 procent van het geheel.” Maudgal wijst erop dat het voor sommige kleine brouwers nu een pak moeilijker kan zijn door de forse stijging van de productiekosten. “Het volstaat niet meer om bier te maken voor je vrienden. De brouwer moet soms ook boekhouder of verkoopsverantwoordelijke zijn of actief in de logistiek”, klinkt het. Een kwalitatief, stabiel bier maken, is een echt vak, klinkt het.

Voorts stelt hij vast dat sommige brouwers die ermee stopten, overstapten van een eigen installatie naar productie bij een onderaannemer. Die bieren zijn dan wel nog op de markt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer