Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

‘Intimidatie’ en ‘stap te ver’: coalitiepartners cd&v en Open Vld uiten forse kritiek op minister-president Jan Jambon

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) krijgt vanuit de meerderheid forse kritiek op het feit dat hij vzw’s achter nieuwssite Dewereldmorgen.be onder ‘verscherpte controle’ plaatst, hoewel een doorlichting geen fouten aan het licht heeft gebracht. Cd&v heeft het over ‘intimidatie’, Open Vld over ‘een stap te ver’.

en

Even terug naar 19 oktober 2023, kort na het losbarsten van het conflict in het Midden-Oosten. Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon kondigde toen in het Vlaams Parlement aan dat hij GetBasic vzw en Vrede vzw, die allebei worden gesubsidieerd als verenigingen voor sociaal-cultureel volwassenenwerk, zou laten doorlichten. Dat had te maken met de berichtgeving van die vzw’s over het conflict. Jambon wilde laten screenen of die berichten wel in overeenstemming waren met het decreet en de regels en het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM).

Die screening is nu afgerond en het resultaat is “geruststellend”, zo antwoordde minister Jambon op een vraag van Stephanie D’Hose (Open Vld) in de commissie Cultuur. De betrokken organisaties houden zich in juridische zin aan de subsidievoorwaarden, aldus Jambon.

Toch wil Jambon de vzw’s nog een tijdje onder een “verscherpte controle” houden, onder meer omdat de communicatie van de twee organisaties “op het scherpst van de snee wordt gevoerd”. Even later in zijn antwoord sprak Jambon ook van het gebruik van “fake news”.

Dat de vzw’s juridisch niets te verwijten valt, maar dat ze toch onder een verscherpt toezicht geplaatst worden, botst op stevige kritiek, ook binnen de meerderheid. Zo spreekt Orry Van de Wauwer (cd&v) ronduit van “intimidatie” die volgens hem absoluut niet door de beugel kan. Ook voor vraagsteller D’Hose is de verscherpte controle “een stap te ver”. Zij dringt er bij Jambon aan om de beslissing te herzien.

Ook vanuit de oppositie was de kritiek niet mals. Zo spreekt ook commissievoorzitter Meyrem Almaci (Groen) van “pure willekeur en intimidatie”. Zij vraagt ook dat Jambon de maatregel intrekt. Katia Segers (Vooruit) van haar kant waarschuwt: “We zijn echt aan het opschuiven naar een controlestaat, naar een ‘surveillance society’, en dat mogen we niet laten gebeuren”.