Ga naar de inhoud

Patrick Lefevere volgt Evenepoel op als Vlaamse Reus: "Ik ga hem eens bellen: je bent geen reus meer, hé"

 vr 12 januari 2024 20:49
Lefevere pronkt met zijn trofee.

Patrick Lefevere is de opvolger van Remco Evenepoel op de erelijst van de Vlaamse Reus, een bekroning van de Vlaamse Bond van Sportjournalisten en -fotografen (VBS). "Ik ben een beetje van mijn melk", klonk het bij de wielermanager van Soudal Quick-Step. Ook Peter Vandenbempt en Yorick Jansens vielen in de prijzen.

De Vlaamse Reus bestaat sinds 1992, maar sinds deze editie zit de trofee in een nieuw jasje. De Vlaamse Bond van Sportjournalisten en -fotografen (ruim 500 leden) zet de sportieve verwezenlijkingen niet langer op de eerste plaats.

 

Wat meer van tel is, is dat de laureaat blijk heeft gegeven van een grote persoonlijkheid. Op die manier wil de Vlaamse Reus zich onderscheiden van de andere grote sportonderscheidingen van het land.


Dit jaar viel de keuze zo op Patrick Lefevere, 69-jarige manager van wielerploeg Soudal Quick-Step. Lefevere is een icoon van de Belgische en internationale wielerwereld.

 

Afgelopen jaar was zijn team uiterst succesvol, met onder meer (rit)zeges voor Vlaamse Reus 2022 Remco Evenepoel in de Ronde van Spanje, Luik-Bastenaken-Luik, Clásica San Sebastián, het Belgisch Kampioenschap op de weg en het Wereldkampioenschap Tijdrijden.

Vorig jaar won Remco. (lacht) Ik ga hem morgenvroeg eens bellen om te zeggen: je bent geen Reus meer.

Patrick Lefevere

"Maar belangrijker: Lefevere is een zeer kleurrijk figuur, die niet bang is van controverse of een gewaagde uitspraak, telkens met de bedoeling een stap vooruit te zetten", duidt de organisatie zijn keuze.

"Op die manier is hij één van de peetvaders van het Belgische wielrennen en zo past hij helemaal binnen het vernieuwde concept van de Vlaamse Reus."

 

Lefevere was zelf aanwezig op de gala-avond in Gent en reageerde trots: "Ik was een beetje van mijn melk toen ik hoorde dat ik kans maakte om deze trofee te winnen. Er wordt immers gestemd door journalisten en ik ben toch niet altijd even braaf tegen hen."

 

De trofee blijft dus ook in de ploeg van Soudal Quick-Step. "Vorig jaar won Remco. (lacht) Ik ga hem morgenvroeg eens bellen om te zeggen: je bent geen Reus meer, hé."

Patrick Lefevere
Patrick Lefevere neemt zijn trofee in ontvangst. (Foto: Gregory Van Gansen - Photonews)

Peter Vandenbempt gehuldigd

Omdat de VBS trots is op de sportjournalistiek en -fotografie, zijn er vanaf 2023 ook twee prijzen voor de toppers uit het vakgebied: één voor de Sportjournalist van het Jaar en één voor de Sportfotograaf van het Jaar.

 

Voor de eerste categorie mocht Sporza-journalist Peter Vandenbempt het podium op. "Vandenbempt is de stem van het voetbal en maakt journalistiek het verschil", klinkt het bij de organisatie.

 

De Sportfotograaf van het Jaar is Yorick Jansens (Belga), in 2023 op amper 48-jarige leeftijd overleden na een lange strijd tegen kanker. "Jansens was naast een uitermate begenadigde fotograaf ook een fijne collega en een fantastische man/vader", aldus zijn collega's. Zijn vrouw nam de trofee in ontvangst.  

Vandenbempt met zijn trofee.
Gerelateerd: