Archiefbeeld van Joe Biden
© 2024 Bloomberg Finance LP

VS-president Biden noemt Houthi's "terreurgroep" en belooft vergelding als ze schepen blijven aanvallen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Houthi-rebellen in Jemen een "terreurgroep" genoemd. De Houthi's vallen al weken schepen aan op de Rode Zee, als vergelding voor de oorlog in Gaza. Het Amerikaanse en het Britse leger hebben daarom vorige nacht tientallen aanvallen uitgevoerd op doelwitten van de Houthi’s in Jemen. "De VS zal zo blijven reageren als hun schandalig gedrag aanhoudt", zegt Biden.

De relatie tussen de Verenigde Staten en de Houthi-rebellen in Jemen blijft voorlopig erg gespannen. Tijdens een toespraak heeft de president van de VS Joe Biden de rebellen "een terroristische groepering" genoemd.

In 2021 schrapte de regering van Biden de Houthi's van de lijst met "buitenlandse terroristische organisaties". De Verenigde Naties en hulporganisaties hebben die beslissing toen fel bekritiseerd, omdat de Houthi's de broodnodige humanitaire hulp aan Jemen bemoeilijkten.

Maar in november vorig jaar overwoog de VS dan weer om de groep opnieuw toe te voegen aan de lijst. De Houthi's hebben de afgelopen weken immers verschillende vrachtschepen aangevallen op de Rode Zee, een belangrijke verkeersader tussen Europa en Azië. Door de aanvallen komt de internationale handel in gevaar.

Als reactie hebben Britse en Amerikaanse vliegtuigen, schepen en onderzeeërs afgelopen nacht meer dan 150 raketten afgevuurd op 30 doelwitten van de Houthi's in Jemen. Biden denkt dat er daarbij geen burgerdoden gevallen zijn, zegt hij.

Als de Houthi's de wateren zullen blijven onveilig maken, zullen ook de aanvallen van de VS op Houthi-infrastructuur niet ophouden, waarschuwt Biden. "Washington zal reageren op de Houthi's als ze hun schandalige gedrag zullen blijven voortzetten", klinkt het. 

Wie zijn de Houthi's?
De Houthi's is een rebellengroep in Jemen. De groep is in de vroege jaren 2000 ontstaan uit de familie al-Houthi. Die beschouwen zichzelf als directe nakomelingen van de profeet Mohammed. Hun leider is Abdelmalik al-Houthi.

Tien jaar geleden namen de Houthi's de hoofdstad Sanaa en andere delen van Jemen in, wat leidde tot een burgeroorlog en buitenlandse interventies. De burgeroorlog heeft Jemen in een grote humanitaire crisis gestort.

De Houthi's zijn sjiieten en worden gesteund door Iran en de Libanese militie Hezbollah, wat grote spanningen in het Midden-Oosten veroorzaakt. 

De aanvallen van de Amerikanen en de Britten lokken heel wat reacties uit. Het Libanese Hezbollah, Irak en Iran lieten meteen weten dat ze de aanval van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk veroordelen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had het over een "disproportionele aanval". Rusland vroeg meteen om een noodvergadering van de VN-Veiligheidsraad en noemde de aanval "onwettig". 

Meest gelezen