Oproep na diefstal Lexy aan Lidl in Antwerpen: “Laat je hond niet achter aan winkel, ontvoering is groot risico”

De vzw LostDogzzz, die vermiste honden opspoort en met hun baasje probeert te herenigen, roept op om honden tijdens een winkelbezoek niet voor de ingang achter te laten. Voor een hond kan dat stresserend zijn en er is risico op diefstal, zegt Vanessa Petro. “Zo zoeken we op dit moment naar Lexy, een keeshondje dat vorig weekend aan een Lidl in Antwerpen is meegenomen. In luttele seconden is iemand met hem gaan lopen.” De politie doet onderzoek, de eigenaars hebben hoop op een goede afloop.

Sylvia Mariën

Dat ze in één klap twintig jaar verouderd zijn, vertelt de Antwerpse Florentina Munteanu over haar ouders. “Ze zijn allebei invalide, en onze Lexy was hun leven. Hun reden om buiten te komen en sociaal contact te hebben.”

Lex, roepnaam Lexy, werd vorig weekend aan supermarkt Lidl aan het Antwerpse Harmoniepark ontvoerd. “Mijn ouders kwamen van ’t stad en papa wilde nog gauw wat hondenkoekjes kopen. Hij liet Lexy even voor de ingang van de winkel achter en hield hem daarna voortdurend in het oog - de koekjes staan vooraan in de winkel. Maar op het moment dat hij zich omdraaide, maakte iemand Lexy los en liep met hem in zijn handen weg”, zegt Florentina. “Onmiddellijk werd de politie gewaarschuwd en werd een proces-verbaal opgesteld.”

Platform DogID

Er ging tijd verloren maar vrijdag kreeg Florentina bevestiging dat de politie, op basis van de camerabeelden van de bewakingsfirma bij Lidl, de zaak onderzoekt. Lexy staat ook via het officiële platform DogID geregistreerd als vermist, dus als zijn chip wordt uitgelezen, door een dierenarts bijvoorbeeld, kan er worden ingegrepen. Ook de vzw LostDogzzz zit bovenop de zaak. Flyers werden al op een aantal plaatsen opgehangen, in Antwerpen-Noord bijvoorbeeld, waar een witte kees zou zijn gespot.

“Helaas kunnen we op dit moment niet veel meer doen dan aandacht vragen”, zegt LostDogzzz-vrijwilliger Vanessa Petro. “Dierenartsen vragen we ook om alert te zijn en zeker de chip van een nieuw dier uit te lezen. Soms gebeurt het dat dieven de schaar in de vacht van een vermist dier zetten om het uiterlijk bewust te veranderen.” Waarom Lex ontvoerd zou zijn? “Terwijl er vroeger nogal eens gestolen honden in het circuit van hondengevechten of broodfok terechtkwamen, is geld vandaag het meest logische antwoord.”

Na vier dagen

Misschien is Lex ook wel gevonden door iemand die hem dan in huis heeft genomen. Let op: je mag een gevonden hond niet langer dan vier dagen bijhouden; die moet aangeboden worden bij de politie. Anders gaat het om diefstal.

Lexy had nooit aangelijnd mogen worden buiten de supermarkt, krijgt de familie te horen. Florentina: “Dat had ik wel verwacht, en het is ook zo. Maar toch verwacht je nooit dat een ander mens zoiets doet. Aan veel winkels hangt ook een duidelijk bordje ‘Hier wacht ik op mijn baasje.’”

Huisdieren mogen bij wet niet op plaatsen komen waar levensmiddelen worden bewerkt, gehanteerd of opgeslagen - in supermarkten of bij de slager. Ze mogen wel binnen waar levensmiddelen worden verbruikt, in een restaurant bijvoorbeeld, op voorwaarde dat de uitbater het toelaat. Assistentiehonden mogen altijd binnen.

In Spanje ging eind september nieuwe wetgeving in rond dierenwelzijn. Die bepaalt onder meer dat honden niet zonder supervisie bij de supermarkt mogen worden achtergelaten. Dat is voor het dier stresserend, zeggen experts. Ook Vanessa Petro is voor het invoeren van die regel. “Ik wacht steevast bij een onbeheerde hond en spreek dan het baasje aan. Onlangs nog bij een jonge stafford aan een Antwerpse Delhaize kreeg het baasje tranen in de ogen toen ik over mijn ervaringen vertelde. Het is geen kritiek maar goedbedoelde raad.”

info@lostdogzzz.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen