Permafrost verbergt methaan dat uitstoot explosief kan laten stijgen.
Volledig scherm
Permafrost verbergt methaan dat uitstoot explosief kan laten stijgen. © Shutterstock

Methaan in smeltend permafrost kan uitstoot explosief doen stijgen: “Dit kan klimaatcrisis snel verergeren”

De permanent bevroren bodem van de Arctische regio, bekend als permafrost, smelt en dreigt enorme hoeveelheden van het krachtige broeikasgas methaan vrij te laten. Als dat gebeurt, kan het de klimaatcrisis snel verergeren. Een nieuw onderzoek in Frontiers in Earth Science ontdekte in verschillende boorputten grote concentraties van methaangas. De wetenschappers suggereren dat diep methaan gemakkelijk naar het oppervlak kan migreren wanneer de permafrost smelt.

15 reacties

  • Dimos Sotiropoulos

    3 maanden geleden
    En onze factuur wordt natuurlijk duurder...
  • Gino Denil

    3 maanden geleden
    Methaan ontstaat bij anaeroob rotten. Terwijl hetzelfde proces met voldoende zuurstof vooral voor CO² uitstoot zorgt. De bevroren bovengrond sluit de niet bevroren onderliggende lagen af van zuurstof. Waardoor methaangas ontstaat en opgehoopt wordt. Methaan is 30 keer erger voor het veroorzaken van een broeikaseffect dan CO².
  • Jelle Vanstraelen

    4 maanden geleden
    Christian, het methaan vormt zich in de permafrost omdat dat één blok dode plantenresten is die nooit konden vergaan door de koude. Als het afgelopen duizenden jaren warmer was, dan zouden die planten zijn opgegeten of vergaan tot compost en co2 en nooit kunnen worden omgezet in methaan.
  • Christian Deckers

    4 maanden geleden
    Het beste bewijs dat de planeet altijd zélf zal regeren over klimaat: dit methaan bijvb zou nu 'versneld' in de atmosfeer kunnen terechtkomen nadat het zich honderden/duizenden jaren heeft opgestapeld wegens ingevroren. Indien geen permafrost zou dit methaan zich de afgelopen duizenden jaren OOK vespreid hebben, gewoon hetzelfde als op alle plekken waar géén permafrost is. En dat zijn er nogal wat dacht ik. Dus best rustig blijven, of is er een factuurmogelijkheid mee gemoeid misschien?
  • karin verwimp

    4 maanden geleden
    Opvangen, zuiveren en met behulp van methaan etende bacteriën omzetten naar methanol dat als brandstof gebruikt kan worden. Probleem opgelost. Snap niet dat er nog geen bedrijf is dat daar opgesprongen is. Zou in 2024 toch mogelijk moeten zijn om zo'n plant te bouwen.