Welke sporen laat scheiding na bij kinderen? "Ik heb problemen van ouders op voorgrond gezet en nooit aan zelfontwikkeling gedaan"

Emma Bale en Hanne Lenaerts zijn allebei kinderen van gescheiden ouders. Emma maakte er de podcast "Split" over. Dries Van Gasse doet aan de UAntwerpen onderzoek naar echtscheiding. Wat doet het met jou als je ouders scheiden? En hoe hard wordt je persoonlijkheid erdoor gevormd? 

"Snapt ge mij nu?" is een podcast voor en door jongeren, gehost door Aurélie Boffé. Aurélie praat met twintigers die vanuit hun ervaring of hun expertise iets te vertellen hebben over een actueel onderwerp. Zo laat ze verschillende invalshoeken en meningen in een debat horen. De podcast is ook beschikbaar op VRT MAX.

Luister hier naar de aflevering:

Emma Bale (24) is singer-songwriter en heeft pas een nieuwe EP uit. Ze maakte voor VRT MAX ook de podcast "Split" over kinderen van gescheiden ouders. Haar eigen ouders gingen uit elkaar toen ze vijf was, van de scheiding zelf herinnert ze zich niet veel. "Het was vooral het co-ouderschap, de week-om-week, dat ik niet zo tof vond. Ik ben een gewoontedier en heb tijd nodig om te wennen aan dingen. Een week is dan te kort om telkens weer te wennen aan de andere ouder en de andere situatie."

"We misten ook altijd onze papa of mama dus het was altijd met traantjes. Daardoor dachten onze ouders "die willen niet bij mij zijn", en dan voel je je schuldig. Het wende wel met ouder worden maar de problemen werden ook groter: ik had twee totaal verschillende levens en ik voelde me daar niet zo prettig bij. En dan ben ik gewoon bij mama gaan wonen."

"Mijn papa heeft er lang voor gestreden om ons naar hem te laten komen en dat is echt een kutsituatie. Voor mij was het makkelijker om boos te zijn en geen contact te hebben. Dat was de enige manier om echt een jeugd op één plek te hebben en dat was wat ik nodig had."

Mijn ouders hadden het beste met ons voor maar niet met elkaar. Daar waren wij de dupe van.

Emma Bale
Emma Bale

"Het co-ouderschap heeft ertoe geleid dat ik het moeilijk had om mezelf te vinden en om mijn identiteit te vormen. Daar heb ik tot vandaag écht moeite mee."

"Ik neem mijn ouders niets kwalijk want ik denk dat ze altijd het beste met ons voor hadden. Ze hadden alleen niet het beste met elkaar voor en daar waren wij de dupe van. Uiteindelijk heeft de scheiding van mijn ouders me ook gemaakt tot wie ik ben en daar ben ik best tevreden mee."

Misstap

Hanne Lenaerts (26) is advocaat, docent en gemeenteraadslid voor de N-VA in Beerse.  "Mijn ouders zijn twee jaar geleden gescheiden, maar de problemen zijn 12 jaar geleden begonnen toen één van mijn ouders een misstap had gedaan."

"Ze zijn voor ons, voor de kinderen, samen gebleven en hebben geprobeerd om er toch iets moois van te maken. Dat is niet gelukt. Wij waren mensen die onder hetzelfde dak woonden, maar wij waren totaal geen gezin. Er was geen liefde aanwezig, ik zag mijn ouders elkaar nooit kussen of omhelzen, en dat voel je als kind."

"In je puberjaren wordt je persoonlijkheid gevormd, maar bij mij is dat echt fout gelopen. Ik heb heel lang gedacht: ik ga dat hier oplossen. Daardoor heb ik de problemen van mijn ouders altijd op de voorgrond gezet en ik heb nooit veel aan zelfontwikkeling gedaan."

"Ik had ook geen liefjes bijvoorbeeld, mijn leven stond in het teken van het herenigen van mijn ouders. Als er ruzie was tussen mijn ouders probeerde ik dat op te lossen, ik was de psycholoog van het gezin en dat is geen fijne rol voor een 15-jarige."

Als er ruzie was tussen mijn ouders probeerde ik dat op te lossen. Ik was de psycholoog van het gezin en dat is geen fijne rol voor een 15-jarige.
Hanne Lenaerts
Hanne Lenaerts

"Uiteindelijk zijn ze dan twee jaar geleden wél uit elkaar gegaan omdat mijn mama een nieuwe partner had. In het begin ben ik daar heel kwaad om geweest omdat dat een heftige reactie heeft uitgelokt bij mijn vader."

"Ik heb snel beseft: dit mag ik haar niet kwalijk nemen, ze is verliefd geworden op een andere man omdat er al problemen waren. Het is een heftige periode voor mij geweest en het heeft mijn leven wel beïnvloed. Ik had graag een warm gezin gehad."

"Doordat ik altijd moest omgaan met volwassen emoties, ben ik ook snel volwassen geworden en heb ik nog altijd het gevoel "Was dit nu mijn jeugd?". Mijn ouders hadden veel vroeger moeten scheiden. Samenblijven voor de kinderen is zo'n rare constructie."

"Mijn ouders hebben nu allebei een nieuwe partner en het is zalig voor mij om te zien hoe gelukkig ze zijn. Ik moet niet meer elke week naar huis gaan met schrik, dat is zo'n geruststelling. Eindelijk kan ik nu op mezelf focussen, nu kan mijn leven beginnen."

Stabiliteit

Dries Van Gasse maakte zijn doctoraat over gescheiden ouders aan de Universiteit Antwerpen. "Het gemis aan stabiliteit en een aanhoudend conflict zijn heel moeilijk voor kinderen, eerder dan de scheiding zélf."

"Elk kind heeft nood aan warmte, structuur, stabiliteit en veiligheid. Als je die wegneemt, wordt het heel moeilijk en krijg je een kind dat zich niet lekker voelt en zijn plek mist."

Het aanhoudend conflict is moeilijker voor kinderen dan de scheiding zelf. Als je het beste wil voor je kind maak je dingen bespreekbaar.

Dries Van Gasse, onderzoeker UAntwerpen
Dries Van Gasse

"Een bekende Amerikaanse psycholoog deed 50 jaar onderzoek naar kinderen van gescheiden ouders en concludeerde dat het geen goed idee is om samen te blijven voor het welzijn van de kinderen."

"Volgens haar bevindingen is het vooral het aanhoudend conflict dat erg is voor kinderen, niet de scheiding zelf. Het is vooral belangrijk hoe je met die scheiding omgaat. Hoe sneller je opnieuw open kan communiceren, hoe beter de scheiding verloopt voor de kinderen. Als je het beste wil voor je kind dan maak je dingen bespreekbaar."

Meest gelezen