Zweden zoekt naar oplossingen om cash betalingen te redden

Samengevat. In Zweden dringt de overheid aan op het behoud van contant geld voor essentiële aankopen te midden van de toenemende dominantie van elektronische betalingen.

Waarom is dit belangrijk?

Deze verschuiving benadrukt een kritieke overgang in het betalingslandschap. Contant geld, ooit de ruggengraat van dagelijkse transacties, dreigt verdrongen te worden door digitale betaalmethoden. Dit roept vragen op over toegankelijkheid en betrouwbaarheid, vooral voor bepaalde groepen en in crisissituaties.

In het nieuws. De Zweedse regering stelt voor om contant geld te waarborgen voor basisbenodigdheden. Cash betalen is al langer een probleem in Zweden.

  • Aan de basis ligt een opmerkelijke daling in het gebruik van contant geld: slechts 8% van de Zweden gebruikte in 2022 contant geld, tegenover 40% in 2010.
  • Niklas Wykman, de Zweedse minister voor de Financiële Markten, benadrukt de noodzaak voor alternatieven voor elektronische betalingen. Vooral voor mensen die moeite hebben met digitale methoden.
  • Volgens de aanbeveling zou de herziening onder meer de volgende aspecten omvatten: de mogelijkheid om contante betalingen te doen, vooral voor essentiële goederen zoals medicijnen, voedsel en brandstof. 

Zoom in. Er was een toename van 30% in contante opnames na de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022, wat de relevantie van contant geld in crisistijden onderstreept.

  • De Europese Vereniging van Cashmanagementbedrijven meldt soortgelijke trends in andere Europese landen, zoals Tsjechië en Slowakije.
  • Het Zweedse agentschap voor civiele bescherming adviseert nog steeds om contant geld bij de hand te hebben.

Zoom out. De miljoen Zweden die zijn uitgesloten van de digitale wereld onderstrepen de digitale kloof in het land.

  • Een parlementaire commissie moet nu voorstellen doen over dit onderwerp tegen het einde van het jaar.
  • Diversificatie in betalingssystemen wordt belangrijk geacht, met name in tijden van crisis.

Meer