Metejoor (archieffoto)

Nooit zoveel klachten over agressie in jeugdvoetbal, Voetbal Vlaanderen en Metejoor vragen meer respect

Het aantal klachten en meldingen van verbale of fysieke agressie in het jeugdvoetbal was nooit zo hoog. Voetbal Vlaanderen vraagt daarom in een nieuwe campagne meer respect en minder prestatiedruk op en rond het veld. Zanger Metejoor is ambassadeur.

Een triest record: tussen augustus en december vorig jaar ontving Voetbal Vlaanderen maar liefst 337 klachten en meldingen van verbale of fysieke agressie in het jeugdvoetbal.

De sportfederatie sprak in een half seizoen ook 3.808 sancties uit, gaande van boetes tot levenslange uitsluiting. De cijfers waren nog nooit zo hoog. Bestraffen is belangrijk, maar voorkomen is beter dan genezen, klinkt het. 

Cultuurverandering nodig

Het jeugdvoetbal brengt in Vlaanderen wekelijks ruim een miljoen mensen op de been. "Vaak loopt alles vlot, maar helaas gaat het ook al eens mis. Kinderen worden soms uitgejouwd, ouders gaan op de vuist en trainers leggen jongeren te veel druk op om een wedstrijdje te winnen", zegt Nand De Klerck, woordvoerder voor Voetbal Vlaanderen. 

De oplossing ligt voor de hand, volgens CEO Philippe Rosier. "Wij willen een cultuurverandering. Dat gaat niet van vandaag op morgen. De normen en waarden die je deelt wanneer je elkaar thuis bezoekt, moeten ook gelden als je een voetbalclub bezoekt." Geweld, druk en negativiteit horen daar volgens de CEO niet bij.

BEKIJK - "Laat die kinderen gewoon hun hobby uitoefenen", zegt Jorg Keldermans van Voetbal Vlaanderen in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Ook Metejoor kent "De zijlijn"

Zanger Metejoor ondersteunt de campagne als ambassadeur. Ook hij kent de problematiek. Als jonge voetballer ondervond hij zelf geregeld prestatiedruk en gejouw langs de zijlijn. Over die ervaringen schreef hij "De zijlijn", het campagnelied dat ook op zijn nieuwe album staat. 

"Jonge voetballertjes krijgen stress, verliezen hun zelfvertrouwen en kunnen zich niet meer amuseren op een voetbalveld. Dat gevoel wil ik de jongens en meisjes besparen." Metejoor hoopt dat zijn lied ouders, trainers en supporters ertoe aanzet om kinderen te motiveren en een goede sfeer te creëren, op en naast het veld.

BEKIJK - "De zijlijn":

Meest gelezen